Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Opublikowano: 01-04-2016

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny  „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” odbędzie się w dniach 27-28 maja 2016 

Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk – Minister-Członek Rady Ministrów, Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronat medialny nad Konkursem objęła TV3 Warszawa.

 Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

  • Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
  • Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
  • Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja 2016 roku.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku – Dom Polonii.

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:

  • KUCHARZE  PROFESJONALNI
  • UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:

Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):

  • Węgorz świeży (patroszony ze skórą) 
  • Jabłka polskie czerwone (malinówka)

Danie główne (6 porcji):

  • Karczek jagnięcy (bez kości) 
  • Śliwka węgierka (bez pestki)

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 16 maja 2016 roku na adres:  szczygielski.piotr@interia.pl  i/lub  s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2016 roku.

Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia udziału w Konkursie.

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 23 maja 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

– Węgorz świeży (patroszony ze skórą) – Firma Menos – ok. 800 g (1 szt.)

– jabłka polskie czerwone (malinówka) – ok. 500 g

– Karczek jagnięcy (bez kości) – Firma Janex – ok. 800 g

– Śliwka węgierka (bez pestki) – Firma Oerlemans – ok. 500 g

Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 27 maja 2016 r. – celem przygotowania do Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewniają wyposażenie: 

Firma RM GASTRO – piec konwekcyjno-parowy , grill gazowy, kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową), stół roboczy ze zlewem, stół prezentacyjny

Firma Stalgast – pakowarka próżniowa, cyrkulator sous vide 

Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, garnki i patelnie (przystosowane do

kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp. Każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie

(przywozi ze sobą).

Organizator zapewnia wyżywienie oraz nocleg wyłącznie dla dwóch uczestników konkursu w dniach 27/28/29 maja 2016 roku.

W VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.

Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów

Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.