XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Opublikowano: 03-08-2016

XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny i  Święta   Baraniny Ustroń 13 sierpnia 2016

XI Edycja Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny odbędzie się w studio kulinarnym RM GASTRO w Ustroniu przy ul. Sportowej 15a., natomiast część folklorystyczna Święta Baraniny odbędzie się na rynku głównym w Ustroniu.

ramka10 (1) (2)

W bieżącym roku konkurs nominowany jest do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, w którym laureaci VII edycji Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny zajęli zaszczytne I miejsce.

Patronat honorowy nad Świętem i Konkursem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Starosta cieszyński oraz Burmistrz Miasta Ustroń.

Lista drużyn zakwalifikowanych do XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny 13 sierpnia 2016 Ustroń:

  1. Maciej Kowalski, Tomasz Moszyński rest. „U Kretschmera” Łódź
  2. Oskar Stencel, Kacper Dedra „Grand Lubicz” Ustka
  3. Patryk Stanewicz, Sebastian Cichecki rest.  „Mistrz i Małgorzata” Toruń
  4. Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki „Villa Rubinstein” Wisła
  5. Adam Nowicki, Kamil Lubas hotel „Novotel” Gdańsk
  6. Martyna Marcol, Łukasz Czarnota rest. „Europa” Rybnik

Drużyny rezerwowe; 

Jakub Kasiński, Monika Sewiłło „DeGusto” Kreatywna Gastronomia Limanowa Dima&Paula   Bielsko Biała

Zakwalifikowanym drużynom gratulujemy i życzymy końcowego sukcesu.

Do boju brać kucharska !!!

DSC04826

Wstępny Program XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny Święto Baraniny 13 sierpnia 2016

Organizatorzy mają prawo go zmienić

12 sierpnia piątek

Przyjazd i zakwaterowanie drużyn ekip startujących, gości i jury  w Mistrzostwach  Hotel Olympic, Hotel Diament; godzina 18.00

13 sierpnia sobota

8.00. Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy  w RM Gastro ul. Sportowa 15a Ustroń

9.00.  Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny

9.00-13.30. Prezentacje firm sponsorskich. RM Gastro

Selgros cash & carry TransGourment (Świeżość przez 365 dni w roku, partner dla gastronomi)

Panesco  (pieczywo, ciastka)

Saga (papier do pieczenia i nie tylko) na każdym stanowisku konkursowym do użycia przez drużyny startujące.

14.30 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro

10.00 Międzynarodowa i Interdyscyplinarna Konferencja Popularno-Naukowa. Uzdrowisko S.A. Klub kuracjusza.

pt „Baranina w europejskim kulinarnym „multikulti”

Konferencja odbędzie się w ramach jedenastej edycji „Święta baraniny” i XI Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny w Ustroniu. 

Komitet naukowo-organizacyjny konferencji:

Honorowi przewodniczący: 

prof. dr hab. Daniel Kadłubiec i prof. dr hab. Roman Niżnikowski

Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys

dr hab. Marek Rembierz, dr Andrzej Wojcieszek

Program obrad:

1. Rola małych przeżuwaczy w krajowych programach ochrony środowiska. – prof. dr hab. Roman Niżnikowski, SGGW Warszawa/Ministerstwo Ochrony Środowiska

2. Walory zdrowotne jagnięciny – mgr Iwona Korlacka

3. Baranina – „rakowina”? Czy jedzenie baraniny = ryzyko zachorowania na raka? – prof. dr hab. Bronisław Borys, Instytut Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka

4. Wartość dietetyczna i możliwości kulinarnego zagospodarowania mięsa z dorosłych owiec. – dr inż. Michał Milerski, Republika Czeska

5. Dobra praktyka owczarska – Anglia 2016. – mgr inż. Karol Zorychta, Dzięgielów k. Ustronia

6. Czy baranina może być marką na nizinach. Co z zagrody to na stole.., na hasło „Niech Cię Zakole”. – Piotr Lenart, ekspert kulinarny Bydgoszcz

7. Symbolika pasterza i owcy – aspekty antropologiczne, aksjologiczne i religijne. – dr hab. Marek Rembierz, Uniwersytet Śląski Oddział Cieszyn

8. Wykorzystania produktów owczarskich w kuchni Afganistanu – tradycja i współczesność. – dr Mohammed Hakim Raza, Berlin/Afganistan (+ degustacja potrawy afgańskiej)

Święto Baraniny Rynek

10.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk artystów i rzemieślników, bannerów itp.

12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni,  trombita. Rynek Miejski

12.00-18.00 Występ kapel góralskich m.in.  „Bukoń” (Czechy), „Wałasi”, „Torka”. 

12.00-14.00 Pokazy kulinarne „Jagnięcina na wilczy apetyt”  gospodarstwo agroturystyczna „Wilcza chata” m. Wielgie, na hasło „Niech cię zakole”,  Hakim Raza Afganistan „Jagnięcina na cztery sposoby” (Wszystko na produktach firmy Selgros)

12.00-18.00 Koncerty kapel góralskich; Torka, Wałasi, Bukoń,

13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci,   „Owce w górach” biblioteka miejska.

13.30-14.00 Rozpoczęcie konkursu kulinarnego dla dzieci „Żętyca jako napój mleczny z dodatkiem świeżych ziół owoców”

14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec.

15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owce w górach” 

15.00 Ogłoszenie wyników konkursu gastronomicznego dla dzieci „Żętyca jako napój mleczny z dodatkiem świeżych  owoców i ziół

16.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród  w konkursie XI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.

18.00 Występ Gwiazdy wieczoru –  Grzegorza Buchty

Zapraszamy do oglądania na żywo konkursu:

http://www.baranina.interbeskidy.net/