XV Dorszowe Żniwa w Przywidzu

Opublikowano: 26-04-2018

W dniach 5-7 lipca odbędzie się już XV edycja niezwykle ważnego dla branży wydarzenia kulinarnego „Dorszowe Żniwa”. Organizatorami są: Krzysztof Szulborski ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich przy współpracy z Tomaszem Szydzikowskim oraz miejscem, gdzie odbędą się tegoroczne mistrzostwa: Centrum Sportu i Rekreacji Zielona Brama w Przywidzu. Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk objął wydarzenie Honorowym Patronatem. 

Zgodnie z regulaminem, głównym celem mistrzostw jest promocja sztuki kulinarnej, popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej oraz utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce. Może wziąć w nich udział osiem dwuosobowych ekip kucharzy, a organizator podkreśla, że mile widziane będą ekipy z udziałem kobiet. Zadaniem będzie przygotowanie mistrzowskich, oryginalnych, wykwintnych prac: 11 porcji zakąski z wykorzystaniem krzyżowej wołowej firmy Sokołów oraz 11 porcji dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza bałtyckiego oraz puree ziemniaczanego firmy Farm Frites, oleju z esencją masła firmy Kruszwica oraz śmietanki 32% Debic. Do dania głównego ekipy dobiorą wino firmy Willa Win.

Harmonogram wydarzenia:

  • 5.07. 2018 – 18:00 – odprawa ekip startujących z jury 
  • 6.07. 2018 – 10:00 – 15:00 Sala Spichlerzowa– zmagania mistrzowskie

Informacje organizacyjne:

  • Zgłoszenia należy przesyłać nie później niż do dnia 5 czerwca 2018 roku, na adres:  szulba@tlen.pl.
  • W sprawach merytorycznych: Krzysztof Szulborski szulba@tlen.pl, tel. 501123458.
  • Regulamin do pobrania