Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski Stół”

Opublikowano: 06-09-2018

Uwaga wszyscy pasjonaci dobrego jedzenia, najlepszych produktów i kulinarnego designu! Zbliża się II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, która odbędzie się w weekend 15-16 września, tym razem pod hasłem „Królewski Stół”. Ten tytuł nie jest przypadkowy – po kulinarne wrażenia i porządną dawkę wiedzy udamy się do królewskiej dzielnicy, a bogactwo programu Was zaskoczy. Ponad 40 wykładów i paneli dyskusyjnych, 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, 100 wystawców, liczne atrakcje dla dzieci i dorosłych, spacery, projekcje filmów. Wszystko to będzie odbywać się jednocześnie w trzech lokalizacjach: terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Urzędu Dzielnicy Wilanów oraz na Plaży Wilanów przed Urzędem Dzielnicy Wilanów.

Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Targi Designu WZORY i Urząd Dzielnicy Wilanów zaproszą do dyskusji wokół królewskiego stołu.  W tym roku, poza poruszanymi tradycyjnie tematami  sezonowości, lokalności, zrównoważonego rozwoju, bioróżnorodności,  odpowiedniej i odpowiedzialnej diety,  trendów i designu, podejmiemy wątki naszego kulinarnego dziedzictwa  i edukacji kulinarnej. W programie nie zabraknie zagadnień związanych z dawnymi smakami przedwojennej Warszawy i tymi z najstarszych polskich książek kucharskich. Podczas spotkań i aktywności w Villi Intracie dowiemy się jak jadł król, jakie produkty gościły w królewskiej kuchni i jak ta kuchnia inspiruje dzisiejszą gastronomię. Na miłośników sztuki czeka blok dyskusyjny o jedzeniu w literaturze i sztukach wizualnych m.in. z Bogusławem Deptułą, a zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

II edycja Festiwalu „Królewski Stół” będzie okazją do rozmowy o polskiej kuchni wczoraj, dziś i jutro. Podczas wykładów w sali widowiskowej Urzędu Dzielnicy Wilanów porozmawiamy o tym, jakie będzie jedzenie przyszłości,  jak odżywiają się Polacy, czemu dzieci jedzą śmieci i jak możemy to zmienić. Fundacja Szkoła na Widelcu w ramach wydarzenia zainauguruje swój program edukacyjny ,,Dobrze Jemy” dla szkół, uczniów i nauczycieli. Odpowiemy na pytania, jak czytać etykiety produktów, po co nam certyfikaty żywności oraz jak stosować ideę zero waste w praktyce.  Wraz z Restaurant Week poznamy kulinarne trendy oraz najciekawsze koncepty restauracyjne XXI w. Zastanowimy się jaka może być światowa przyszłość polskiej kuchni i jakie stoją przed nią wyzwania. Sprawdzimy co się stanie, kiedy projektant spotka się z szefem kuchni i antropologiem. Opowie o tym Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu  kulturalno-kulinarnego KUKBUK i Arkadiusz Szwed, podczas panelu o doświadczeniu jedzenia. Efekty  kooperacji tych trzech stron zobaczymy na  wystawie autorstwa studentów School of Form zatytułowanej „Doznanie – wzór morze”, która powstała przy współpracy KUKBUK. Na odwiedzających czekać będzie również wystawa plakatów z artystycznymi sesjami kulinarnymi realizowanymi przez magazyn. 

Na Plaży Wilanów chętni będą mogli uczestniczyć w licznych pokazach i warsztatach kulinarnych w Pawilonie Kulinarnym Food Lab Studio. Małżeństwo Szaciłłów opowie o zaletach wegańskiej kuchni, Zuza Rzymanek nauczy nas gotować bez nabiału, Wit Szychowski poszuka z nami magicznego smaku umami, a Ula Somow z Michałem Toczyłowskim przygotowywania odpowiednio zbilansowanych posiłków dla aktywnych. Pojawi się degustacja piwa z browarem Trzech Kumpli oraz zajęcia z alternatywnych metod parzenia kawy ze STOR.  Gieno Mientkiewicz opowie o polskich serach zagrodowych, a Kaszubska Koza podzieli się anegdotami o serze i poczęstuje wyrobami własnej produkcji. W niedzielę David Gaboriaud zaprezentuje, jak tradycje francuskie przeniknęły do kuchni polskiej, Maia Sobczak przedstawi swoje sposoby na no waste. Będzie można także powalczyć o cenne nagrody w konkursie Baziółka na najciekawsze danie z wykorzystaniem ziół. W przestrzeni Twojej Winiarni będziemy mieć możliwość odbycia podróży do czterech największych regionów winiarskich na świecie – Chile, Kalifornii, Włoch i Hiszpanii. Reprezentować je będą jedne z najciekawszych winnic z tych regionów: E&J Gallo, Gancia, Aperol, a także winnice uznawane przez magazyn Drinks International jako jedne z najbardziej podziwianych –  hiszpański Torres i chilijska Concha y Toro. W strefie warsztatowej WZORY, przy stanowisku Schroniska Roślin nauczymy się pleść wiszące kwietniki ze sznurków- makramy  oraz wymienimy się domowymi roślinami. Roślinny STOR podzieli się wiedzą, jak zadbać o nowego zielonego przyjaciela. Rzemieślnicze noże KŁOSY odpowiedzą na wszystkie możliwe pytania na temat noży i ich prawidłowego ostrzenia. Z Dziką Kuchnią wybierzemy się na przechadzki w poszukiwaniu dzikich roślin jadalnych, a Sebastian Kulis z Roślinne Porady opowie o kwiatach w kuchni.

W Villi Intracie wyruszymy w kulinarną podróż do dwudziestolecia wojennego i poznamy smaki ówczesnej Warszawy! Międzywojenne menu obejrzymy na wystawie, posłuchamy o nim podczas wykładów, a także spróbujemy wybranych dań podczas ścieżki degustacyjnej oraz warsztatów kulinarnych. W miejscu, w którym na co dzień uczymy gotować z przepisów staropolskich, porozmawiamy również o edukacji kulinarnej. Doświadczenia polskich specjalistów w tej dziedzinie skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya. Spotkamy się z Jarosławem Dumanowskim, który zaprezentuje najnowszą książkę kulinarną wydaną przez Muzeum Pałacu w Wilanowie. Zajrzymy też do muzealnej pasieki Ule Króla i zrekonstruowanego XVII-wiecznego ogrodu warzywnego. Weźmiemy udział w warsztatach: kulinarnych, winiarskich, pszczelarskich i ogrodniczych. Czekają także warsztaty fotograficzne z Joanną Matyjek i Magazynem Kuchnia. Wieczorami zaprosimy zaś na seanse kulinarne do letniego kina w Oranżerii wilanowskiej. Zobaczymy tam „Cydrowe historie” oraz film „Rolnik i szef kuchni”. 

Najmłodsi uczestnicy będą mieli pełne ręce roboty! W czasie festiwalowego weekendu Fundacja Szkoła na Widelcu zadba o ich edukację kulinarną w formie warsztatów. Na maluchy czeka m.in przygotowywanie koktajli warzywno-owocowych z programem  KOWR „Polska Smakuje”, a także warsztaty ceramiczne i budowanie małych ekosystemów, czyli mini lasów w słoiku. 

Festiwal to nie tylko edukacja, ale także święto dobrego jedzenia z ponad setką wystawców. Będzie można spróbować regionalnych produktów, poznać najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników.  W Strefie Orzeźwienia GROHE każdy będzie mógł napić się schłodzonej, gazowanej, lekko gazowanej lub niegazowanej wody prosto z systemu GROHE Blue Home. Można będzie również wziąć udział w akcji ekologicznej „Bądź Eko!” – osoby, które przyniosą na stoisko GROHE 6 plastikowych butelek po wodzie o pojemności 1,5 litra otrzymają markowy bidon GROHE. KOWR przygotuje także stoisko promocyjne pod hasłem „Polska smakuje”, promujące produkty żywnościowe wysokiej jakości , tzn. posiadające certyfikaty i oznaczenia uznane przez MRiRW. 

 Spędzając ten weekend w Wilanowie będzie można spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych degustacjach, warsztatach, pokazach kulinarnych,  spacerach edukacyjnych, wykładach i dyskusjach. Rejestracja na aktywności znajduje się na stronie www.warszawskifestiwalkulinarny.pl/program-2018/ Ilość miejsc jest ograniczona!

Warszawski Festiwal Kulinarny “Królewski Stół”
15-16 września 2018
Godziny otwarcia 11 -19
Wstęp bezpłatny

Więcej informacji:

www.facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny

www.facebook.com/events/431781927248571/

www.warszawskifestiwalkulinarny.pl

Organizatorzy: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Food Lab Studio, Targi Designu Wzory, Fundacja Szkoła na Widelcu

Partnerzy Strategiczni: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polska Smakuje, Urząd Dzielnicy Wilanów, Twoja Winiarnia, Gastro Magic Service

Partnerzy: Baziółka, Biobazar, Bukat, Melvit, Tefal, Ströer, Jabłka Grójeckie, Polska Grupa Porcelanowa, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, Chroma

Partner Merytoryczny: MSC

Patronat Honorowy: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytut Żywności i Żywienia

Patroni Medialni:  KUKBUK, Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, Zwierciadło, Sens, Zwykłe Życie, Magazyn Kuchnia, Noizz, Newsgastro.pl, Food Service, Warszawawarsaw.com, Radio Kampus, Minta Eats, Weranda Country, Restaurant Week