XIV Konkurs „Arte Culinaria Italiana”

Opublikowano: 05-02-2019

W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa***  SPA & RESORT w Augustowie  odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie ,Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.  

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe : pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino ( i dowolnych składników ) drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów ( i dowolnych składników ).Obowiązkowo ekipy użyją także  przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.

Jury profesjonalne degustacyjne : Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne : Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.

  1. Restauracja Zielona Górka- Pabianice

Dawid Pluta

Jędrzej Lewandowski 

  1. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem

Iwona Tomasiak 

Teresa Salamon

  1. Restauracja Bistro Rój – Warszawa

Przemysław Łyszkowski

Przemysław Błaszczyk

  1. Restauracja U Bielawnego  – Krotoszyn

Tomasz Ptak 

Bartłomiej Gniazdowski 

  1. Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz

Sebastian Szynkiewicz

Patrycja Reichm 

  1. Restauracja Oleska 102 – Opole

Szymon Szendlak

Tomasz Karoń 

  1. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków

Mateusz Guzik 

Rafał Tobiasz

  1. Hotel Restauracja Piano- Lublin

Piotr Huszcz 

Paweł Gałecki 

  1. Restauracja Scandale Royal – Kraków

Tobiasz Dziura

Łukasz Niziński

  1. 10.Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa

Tomasz Kowal 

Kamil Miszczyk 

  1. 11.Restauracja Ed Red – Warszawa

Bartosz Biały

Łukasz Kostrzewski 

  1. 12.Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok

Angelo Colombo

Mateusz Nienałtowski

  1. 13.Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań

Roman Serdiuk

Grzegorz Elsner

W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.

  1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
  2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
  3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
  4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
  5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
  6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba

Gwiazdy przygotują dooczny jury jedno danie- makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.

Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz– Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk– Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska– Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz  Krzysztof Remiszewski– Dyrektor Food Service marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.

Serdecznie zapraszamy  23 lutego 2019 roku do Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT  w Augustowie.

Program konkursu