2 edycja „Dinner with a View” pt. Morze

Opublikowano: 08-09-2016

Szum i zapach morza, piękna pogoda, sprawny zespół kucharzy, wyjątkowy serwis oraz morska artystyczna aranżacja stołu sprawiały, że kolejna kolacja „Dinner with a View” zapewniła wyjątkowe doznania ponad 50 uczestnikom. Ci, którzy zasiedli przy stole z widokiem na morze szybko zrozumieli, że w tej restauracji plenerowej nie ma miejsca na rutynę i przewidywalność, ale na emocje i odkrywanie nowych często spontanicznych smaków. 

03 września zapłonęły ogniska na plaży w Jastarni i trzech szefów kuchni wydało wyjątkową nadmorską kolację prosto z ognia. Sękaczem, turbotem, dorszem, jeleniem i gęsią gości częstowali Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Włoszka Viviana Varese oraz Paweł Twerjanowicz – szef kuchni hotelu SPA DOM Zdrojowy Jastarnia – partnera organizacyjnego wydarzenia. (więcej o szefach poniżej) 

Fot. KukuBuk Rafał Meszka

fot. KUKUBUK/Rafała Meszka

……

„Za kulisami” – rozmowa z Maliką o II edycji „Dinner with a View.” pt. Morze. 

– AM: Czym się różniła druga edycja pt. MORZE „Dinner with a View” od pierwszej pt. RZEKA? 

– Malika: Tym razem wszyscy szefowie mieli równe szanse, bo menu powstawało dwa dni przed wydarzeniem, a nie jak w pierwszej edycji dwa miesiące wcześniej. Teraz było wspólne planowanie, wspólne gotowanie i wydanie kolacji prosto z natury. Oczywiście byłam przewodnikiem dla szefów, bo po raz pierwszy gotowali na ogniu, ale to właśnie było dla nich największą atrakcją. Menu i dania 

wymyślaliśmy wszyscy razem od początku – ja również, aby nie stawiać się w lepszej pozycji. „Dinner with a View” to gorący kulinarny performance i przekraczanie granicy własnych możliwości. 

– AM: Czy nie za dużo tej spontaniczności? 

– M: Wiedza o tym, jak działa ogień i jak nim manewrować, znajomość technik pozwalają mi się czuć pewnie w tej kontrolowanej improwizacji, która buduje emocje i wyjątkowość wydarzenia. Nie możemy z tego zrezygnować, bo utracilibyśmy tożsamość spotkania. 

– AM: Ale goście mogą mieć poczucie, że są królikami doświadczalnymi i bać się, że te dania nie są perfekcyjne. Nie masz takich obaw? 

– M: Nie, bo na tym polega idea plenerowej restauracji. W ogniu nie chodzi o Gwiazdkę Michelin, tylko o przygodę, zaskoczenie, emocje i nieosiągalny w innych warunkach smak dań. To jest cel. 

– AM: Plener niesie zagrożenia np. deszcz, który padał przez chwilę podczas drugiej edycji? Co robisz w takiej sytuacji? 

– M: Zawsze mamy plan B. Zmniejszamy ilość ognisk. Rozstawiamy lekkie zadaszenie nad żarzącymi się paleniskami. Ponadto woda i parowanie mogą zapewnić nowe doznania smakowe podobnie, jak piec konwekcyjno-parowy. Podczas każdego wydarzenia jest moment kryzysowy. Trzeba zmienić koncepcję lub technikę. Jestem na to gotowa. To jest kontrolowana improwizacja, która ma dać przyjemność zarówno nam gotującym, jak i gościom, którzy degustują. Deszcz powinien być elementem techniki, a nie przeszkodą. 

Rozmawiała Agnieszka Małkiewicz, koordynator wydarzenia. 

Fot. KukuBuk Rafał Meszka

fot. KUKUBUK/Rafała Meszka

…….. 

Idea projektu. Aranżacja stołu i otoczenia. 

Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kulinarne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inicja-torka projektu Malika zaprasza do opracowania wspólnego menu wybitnych szefów kuchni, którzy następnie wspólnie przyrządzają dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych w pięknych miejscach Polski – nad rzeką, morzem i w górach. Goście siadają przy stole zaaranżowanym w zgodzie z otaczającą naturą przez stylistów magazynu KUKBUK. Tak oto stół nad morzem opisuje Daria Pawlewska – wydawczyni magazynu. „Koncepcja artystyczna opierała się na prostych elementach pochodzących z naturalnego środowiska. Białe otoczaki nawiązywały do koloru morskiej piany i połyskującego w słońcu piasku. Długie patyki, wypłowiałe od soli i wody morskiej, stanowiły szlachetną dekorację szklanych wazonów. Różnorodne odcienie błękitu okazały się niewyczerpanym źródłem inspiracji. Ręcznie farbowane serwety w kolorze ultramaryny, białe obrusy jakby nakrapiane kroplami wody oraz falujące nad stołem „niebo” utkane z błękitnych bawełnianych żagli podkreślały piękno natury wokół i spektakl na wiele zmysłów, w którym brali udział zaproszeni goście“. 

Przy stole zasiadają wyjątkowi goście, partnerzy biznesowi i dziennikarze (również zagraniczni), o których obsługę dba manager Paweł Gruba i kelner Łukasz Okuniewicz z zespołem, znani m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen. 

…..

MENU edycji MORZE 

* bakłażan/orzeszki ziemne/sezam/ bazylia, technika: plancza 

wino Vinie e Affini: Sottoriva 

* sękacz / czarnuszka / sól morska / kwaśna śmietana, technika: rożen 

wino Vinie e Affini: Brico de Ran Zarate 

* rosolnik z flądry, technika: kociołek 

wino Vinie e Affini: Trebbiano d’Abruzzo Cirelli 

fot-kukbukrafalmeszka-13

fot. KUKUBUK/Rafała Meszka

* śledź bałtycki / słone/słodkie/kwaśne, technika: krata/plancza 

wino Vinie e Affini: Sauvignon Lorenzon 

fot-kukbukrafalmeszka-15

fot. KUKUBUK/Rafała Meszka

* assiete z gęsiny: okrasa wędzona/ żołądki/ serca/ wątroba, technika: dym-kociołek-plancha 

wino Vinie e Affini: Gran Cerdo 

* testaroli / dorsz/ pomidory/zioła, technika: testo- ogień 

wino Vinie e Affini: Alberese Daniele Dzieduszycki 

* turbot/ dynia, technika: krata-popiół 

wino Vinie e Affini: Prunecchio Daniele Dzieduszycki 

* jeleń/polenta/kurki, technika: dwa ognie-sól 

wino Vinie e Affini: Nebbiolo Sansteu 

* lody z wędzonego mleko koziego/ rokitnik/ orzechy włoski, technika: dym 

wino Vinie e Affini: Primitivo Mocavero 

* winogrona/ ser serwatkowy, technika: dwa ognie 

final touch: praliny Deseo, 

kawa Nespresso Forte 

Fot. Radek Juchnowicz

Fot. Radek Juchnowicz

……

Projekt “Dinner with a View”. Trzy edycje: Rzeka, Morze, Góry 

www.dinnerwithaview.com.pl

Pierwsze spotkanie z cyklu ,,Dinner with a view“ pod hasłem „Rzeka” odbyło się w czerwcu. Z Maliką gotowali gość specjalny ze Słoweni – Ana Roš Witek Iwański (szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil). Relacja filmowa jest dostępna: https://www.youtube.com/watch?v=lEEsMU8hyMI

Kolejne, trzecie kończące tegoroczny cykl spotkanie „Góry” zaplanowane jest na 1 października, na polanie u podnóża góry Jaworzyny. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Fia Gulliksson (szefowa kuchni i aktywistka) oraz Janusz Myjak (szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój) przygotują ucztę na bazie produktów pochodzących głównie z Podkarpacia. Przewodnie wątki smakowe to: jagnięcina, sery górskie, ryby potokowe. Partnerem trzeciego wydarzenia – Góry – jest Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju. Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt kobiet – szefowych kuchni. 

Kolacje „Dinner with a view” mają formułę spotkań otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Zaproszenie na najbliższe spotkanie „Góry” można kupić na stronie www.drirenaerisspa.pl

……

Szefowie II edycji „Dinner with a view. MORZE” 

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła, i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska. 

Viviana Varese – urodzona w Salerno – włoska szefowa kuchni, którą zawodowa ścieżka wyprowadziła poza granice rodzinnej Kampanii. Viviana rozwijała swe umiejętności w różnych restauracjach (w tym w Alberetcie, u słynnego Gualtiero Marchesi oraz w El Celler de Can Roca w Gironie), aż w końcu w 1999 roku otworzyła pierwszą restaurację, „Il Girasole” w Orio Litta w okolicy Lodi. Nieco później Viviana poznała Sandrę Ciciriello. Spotkanie zostało uwieńczone otwarciem Alice Ristorante w Mediolanie w 2007 roku oraz pierwszą gwiazdką Michelina w 2011 roku. W maju 2015 r. Viviana została gastronomicznym ambasadorem Expo 2015 w Mediolanie. 

fot-kukbukrafalmeszka

Paweł Twerjanowicz – na co dzień executive chef w Hotelu **** SPA & Family Dom Zdrojowy, ale przede wszystkim znakomity szef kuchni, trener i doradca kulinarny, absolwent stażu we Francuskim Instytucie Paul’a Bocusa w Lyonie. Doświadczenie zdobywał na stażach w europejskich restauracjach, między innymi w Austrii, Grecji czy we Włoszech. Jego kuchnia to fuzja smaków basenu Morza Śródziemnego z Bałtykiem i Kaszubami. Cechą charakterystyczną kuchni Pawła jest prostota podania, ponieważ najważniejszy jest smak. 

….

Partner organizacyjny II edycji 

Partnerem drugiej kolacji jest Hotel****SPA & Family Dom Zdrojowy – wyjątkowe miejsce na Półwyspie Helskim, położone między Zatoką Gdańską i Bałtykiem. Bliskość piaszczystej plaży, nadmorski klimat, przytulne pokoje, Klinika Zdrowia i Urody oraz wspaniała strefa rekreacyjna gwarantują Gościom relaks na najwyższym poziomie. 

Partnerzy biznesowi II edycji 

Firma Selgros zapewnia najwyższej jakości produkty na kolację. 

Woda ID’eau gasi pragnienie uczestników spotkania. 

Energii dodaje nam kawa Nespresso. Firma Vinie e Affini odpowiada za dobór win do kolacji (http://www.vinieaffini.pl). RENTDESIGN dba o aranżację otoczenia. Styliści magazynu Magazynu KUKBUK dbają o wystrój stołu, w którego dekoracji będzie również miał swój udział BernOnTable i Wypożyczalnia Gastronomiczna – Gastro Magic Service. 

Szefów Kuchni ubiera firma Bragard. 

Marka BMW jest partnerem wydarzenia wspiera transport naszych gości. 

Partner Design 

KUKBUK 

Partnerzy medialni Gazeta Wyborcza Trójmiasto, Radio Gdańsk, Tasteaway.pl, Papaja, Food Service 

Partner Premium Noble Concierge