To był IV i ostatni Gault&Millau Tour Gdańsk 2016

Opublikowano: 14-09-2016

Setka świetnych szefów kuchni, popisowe dania przygotowywane przez laureatów regionalnych nagród Żółtego Przewodnika, doskonała atmosfera i feeria smaków – mamy za sobą ostatnie w tym sezonie spotkanie z cyklu Gault&Millau Tour. 

12 września był świętem szefów kuchni całej północnej Polski. W prostych i eleganckich wnętrzach gdańskiej Restauracji Szafarnia 10 spotkało się stu mistrzów sztuki kulinarnej Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Najzdolniejszym kucharzom regionu wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Nagrodę dla Szefa Kuchni Tradycyjnej odebrał Grzegorz Labuda, gospodarz Szafarni10. Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu.

grzedzinski_20160912_066    grzedzinski_20160912_081

  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Karierę gastronomiczną rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski, gdzie zakochał się w gotowaniu. Następne lata spędził w sopockiej restauracji w Villi Sedan i Hotelu Nadmorskim. Po kilku latach Pomorze zamienił na Wielkopolskę. Objął stanowisko Executive Chef w Boutique Hotelu Blow
Up Hall w Poznaniu. Kolejne zawodowe kroki skierował na Mazury, skąd wrócił do Trójmiasta. Podczas swojej pracy gotował m.in. dla amerykańskiego prezydenta, finalistek konkursu Miss World czy przywódców europejskich podczas polskiej prezydencji w UE. Autor książek kulinarnych, wśród których można wymienić:
„Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia” czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie”. Wielbicielom dobrego jedzenia  znany jest jako osoba szukająca zapomnianych i nowych połączeń smakowych.

grzedzinski_20160912_221

  • Kobieta Szef – Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin 

Szefowa kuchni, która togę zamieniła na kucharski kitel. Po latach pracy jako prawnik została kucharzem
i cukiernikiem. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w najstarszej, działającej przeszło 120 lat szkole
Le Cordon Bleu w Londynie. Jest też absolwentką Institute Paul Bocuse w Lyonie. Odbyła staże w prestiżowych restauracjach w Londynie: Murano, Club Gascogne, Hibiscus Jest członkiem WACS – World Association Of Chefs Societies. Od wielu lat jej pasją są podróże kulinarne – z równą przyjemnością próbuje dań w najlepszych restauracjach świata jaki i na ulicach czy targach. Najlepszym określeniem kuchni, którą serwuje w swojej restauracji jest casual fine dining, czyli autorskie menu, dania przygotowane z najwyższej jakości, świeżych, naturalnych produktów, serwowane w relaksującym otoczeniu. Ideą jest łączenie klasycznych francuskich technik kulinarnych z tradycją różnych kuchni regionalnych, w tym oczywiście kuchni polskiej.

grzedzinski_20160912_420

  • Młody Talent – Krzysztof Bielawski – Szeroka 9, Toruń

Od dziecka lubił zaglądać do kuchni i podpatrywać swoją mamę i babcię podczas pracy. Równie dużo przyjemności sprawiało mu też oglądanie programów kulinarnych. Wybór szkoły gastronomicznej był dla niego oczywisty. Karierę zawodową zaczął w Bydgoszczy w Restauracji Meluzyna, przez kolejne lata szlifował swoje umiejętności w cztero- i pięcio- gwiazdkowych hotelach w Bydgoszczy i Kołobrzegu. Brał udział w licznych konkursach i szkoleniach kulinarnych i wszystko czego się nauczył stara się stosować w swojej kuchni. Od 2012 roku pracuje w jednej z toruńskich restauracji, która jest wyróżniona dwiema czapkami Gault&Millau. Jego kuchnia charakteryzuje się znakomitym wyczuciem harmonii smaków i dbałością o szczegóły. 

grzedzinski_20160912_707

  • Szef Jutra – Mariusz Siwak – Park Hotel, Szczecin

Jeden z najbardziej utytułowanych szczecińskich kucharzy. Uczestnik Olimpiady Kulinarnej w Erfurt 2008 r.,
z której wrócił z brązowym medalem. Jeden z pierwszych w Polsce, i pierwszy w regionie, Szef Kuchni uhonorowany rekomendacją Stowarzyszenia Slow Food. W prowadzonej przez Siebie kuchni stawia zarówno
na lokalne produkty oraz tradycyjne receptury, jak i nowoczesne techniki gotowania. Jest pomysłodawcą Szczecińskiej Kuchni Mistrzów polegającej na wspólnym gotowaniu zapraszonych z Polski i za granicy szefów kuchni. W ten sposób promuje lokalne smaki i pokazuje mieszkańcom miasta naprawdę dobrą kuchnię. Gotowanie to jego wieloletnia pasja. W kuchni stara się łączyć tradycję ze współczesnością. W restauracji, której obecnie szefuje pracuje od 12 lat – to właśnie tu nauczył się wszystkiego co najlepsze. 

grzedzinski_20160912_979

  • Szef Roku – Sebastian Krauzowicz – Sfera By Krauzowicz, Toruń

Góral, który zadomowił się na Kujawach. Zdecydowany, pewny swego i podążający własną drogą. Nieszablonowy kulinarny artysta. Doświadczenia zawodowe zdobywał m.in. w Hotelu Radissonw Warszawie, Hotelu Bryza w Juracie czy Hotelu Crocus w Zakopanem. Obecnie jest Szefem Kuchni jednym z toruńskich hoteli i tam prowadzi swoją autorską restaurację. Łączy kuchnię polską z tym, co najlepsze zagranicą. Nie trzyma się kurczowo mód kulinarnych – potrafi docenić produkty rodzime, jak i chociażby francuskie sery. Dużo podróżuje i stara się odwiedzać najlepsze restauracje na świecie. Ma wśród szefów kuchni swoich idoli, ale wie, że najważniejsze to iść swoją drogą. Jak na swój młody wiek – ma 34 lata dużo już osiągnął. Jest laureatem licznych konkursów kulinarnych m.in. w Luxemburgu, Francji, i na Węgrzech. 

grzedzinski_20160912_1211

Wszyscy laureaci przygotowali swoje dania popisowe. Królowały przegrzebki i podroby. Dania, które prezentowali szefowie:

  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk – kacze języki/ kaszanka z białą kaszą gryczaną/ puree z jabłek/ serca drobiowe/sos z kaczki  

grzedzinski_20160912_330  grzedzinski_20160912_317  grzedzinski_20160912_381  grzedzinski_20160912_362  

  • Kobieta Szef – Iwona Niemczewska, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin – przegrzebki /grasica cielęca 

grzedzinski_20160912_529  grzedzinski_20160912_581  grzedzinski_20160912_607  grzedzinski_20160912_617

  • Młody Talent – Krzysztof Bielawski, Szeroka 9, Toruń – gęś confit/ prasowana kasza gryczana/ kawior z gęsi/ gąbka z pietruszki/ mus z dyni/ emulsja z jabłka 

grzedzinski_20160912_847  grzedzinski_20160912_891

  • Szef Jutra – Mariusz Siwak, Park Hotel, Szczecin – pstrąg łososiowy/skóra, ikra, wątróbka, mięso pstrąga/ majonez z alg

grzedzinski_20160912_1054  grzedzinski_20160912_1123

  • Szef Roku- Sebastian Krauzowicz, Sfera by Krauzowicz, Toruń – siekane przegrzebki/ marakuja/marchew/ yuzu/ biała czekolada  

grzedzinski_20160912_1340  grzedzinski_20160912_1443  grzedzinski_20160912_1370  grzedzinski_20160912_1380

To czwarte i ostatnie w tym roku spotkanie z cyklu „Gault&Millau Tour”. 

Kolejnym, najważniejszym w tym roku wydarzeniem organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska będzie Gala Premierowa trzeciej edycji przewodnika. Do 27 listopada z niecierpliwością będziemy czekać na oceny przewodnikowych inspektorów.

Partnerzy Gault&Millau Tour: Nespresso, Jaguar, Siemens, Gaggenau, Makro, Callebaut, Winterhalter, Grimbergen, Cheman, Hendi, Acqua Panna – San Pellegrono (Nestle Waters), Marine Harvest, GastroMagic

grzedzinski_20160912_089  grzedzinski_20160912_1020  grzedzinski_20160912_108  grzedzinski_20160912_396  grzedzinski_20160912_433  grzedzinski_20160912_440  grzedzinski_20160912_502  grzedzinski_20160912_683  grzedzinski_20160912_999  grzedzinski_20160912_1255

Patroni medialni wydarzenia: Newsweek, Kukbuk, Men’s Health, Food Service, Czas Wina, Biznes Restauracje&Catering, Froblog, Restaurantica.pl, Papaja.pl, NewsGastro.pl.

Autorem zdjęć jest Wojciech Grzędziński