Klub Szefów Kuchni dla WOŚP 2018

Opublikowano: 19-01-2018

14 stycznia 2018 roku po raz dwudziesty szósty odbył się Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Od ponad ćwierć wieku w tym wyjątkowym, zimowym dniu serca Polaków biją mocniej. Za nami 25 lat pięknej historii niesienia pomocy, niezliczona ilość rozdanych serduszek, setki tysięcy wolontariuszy w różnym wieku, tysiące sztabów w Polsce i zagranicą – tak w skrócie można określić WOŚP.

W tym roku nie zabrakło również szefów z Klubu Szefów Kuchni, którzy pod wodzą swojego Prezesa Jarka Walczyka zagrali kulinarnie w 26 Finale WOŚP, którego celem było pozyskanie środków „dla wyrównania szans w leczeniu noworodków”.

Akcja Klubu Szefów Kuchni dla WOŚP odbywała się pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Podczas Wielkiego Finału Szefowie ugotowali ponad 4000 litrów zupy pomidorowej z warzywami i wołowiną. Kolejka by skosztować zupy z wielkiego gara nie miała końca. Po uroczystym i symbolicznym zamieszaniu w kotle przez samego Jurka Owsiaka zgromadzeni ludzie mogli delektować się i przede wszystkim rozgrzać pożywną zupą przygotowaną przez najlepszych szefów kuchni w Polsce, do ugotowania której wykorzystano 430 kg mięsa oraz pół tony warzyw, nie mówiąc już o przyprawach. W ciągu tego mroźnego dnia szefowie wydali ponad 14 tysięcy porcji!

Było smacznie i pożywnie, dzięki czemu wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą podczas 26 Finału pełną parą!

– Będziemy grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej – powiedział Jarek Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni. – Nikogo z szefów specjalnie nie musiałem namawiać do uczestnictwa w tej akcji. Chęć niesienia pomocy jest naturalna dla naszych klubowiczów, dlatego chętnie angażują się w tego typu wydarzenia. Bardzo dziękuję młodzieży ze szkoły na Majdańskiej. Zamiast cieszyć się już feriami, ci młodzi ludzie dołączyli do nas i chętnie pracowali w tych trudnych, mroźnych warunkach. Ponadto wielki ukłon w stronę naszych sponsorów, bez wsparcia których z pewnością nie udało by się nam zrobić to na tak wysokim poziomie. Dziękuję Szefom z KSK, którzy w słusznej sprawie potrafili pokonać czasem setki kilometrów by zagrać kulinarnie dla WOŚP – dodał Jarek Walczyk.

Ponadto, tego dnia szefowie kuchni zadbali również o cały sztab ludzi zaangażowanych w organizację tego ogromnego przedsięwzięcia jakim jest Finał WOŚP. Siedząc przed telewizorami nie mamy nawet pojęcia jak wiele osób pracuje przy organizacji tej wspaniałej akcji.

W specjalnie przygotowanym namiocie stanęła profesjonalna Restauracja WOŚP serwująca set menu, w którym polskie smaki zostały przełamane orientalnie. Szefowie w ciągu całego dnia wydali 680 porcji i zebrali 4600zł.

W tym wyjątkowym i jakże smacznym menu znalazły się:

Przystawka – Wędzony sum – palony ziemniak, mus z kalafiora, rukola

Zupa – Żurek – wędzony węgorz, mleko kokosowe, chilli

Danie główne – Wołowina – Demi-glace, pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej Ravioli z warzywami ratatouille
Deser – Beza z mascarpone i marakują

Dodatkowo zaangażowanie szefów z Klubu Szefów Kuchni można wspierać biorąc udział w aukcjach na stronie: www.charytatywni.allegro.pl , gdzie do 14 lutego odbywają się licytacje:

– Skarby od Top Chef’a Tomasza Purola

http://charytatywni.allegro.pl/skarby-od-top-chef-a-tomasza-purola-i5985451

– Kolacja Fine dinning w Pink Lobster u Szefa Jarka Walczyka

http://charytatywni.allegro.pl/kolacja-fine-dining-w-pink-lobster-z-olciiak- i5966863

– Kolacja od Tomasza Jakubiaka, przygotowana osobiście przez Szefa dla dwóch osób

http://aukcje.wosp.org.pl/voucher-2-os-na-kolacje-t-jakubiaka-i5933626

– Kolacja degustacyjna w restauracji Ed Red u Szefa Adama Chrząstowskiego

http://charytatywni.allegro.pl/kolacja-degustacyjna-w-restauracji-ed-red- i5942356
– Patryk Dziamski przekazał kilka rzeczy do licytacji sztabowi WOŚP w Buku 

26 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy już za nami i z pewnością szefowie na tej akcji niesienia pomocy nie poprzestaną. Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie wspaniali Sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP 2018.

W ciągu poprzednich 25 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 825 mln PLN. W zeszłym roku padł rekord, czy pobijemy go w 2018?
Na obecną chwilę deklarowana kwota to 81 423 542 zł.

Niezależnie od wielkości portfeli mamy ogromne serca i to się liczy!
W finałowym dniu Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jednoczy Polaków, podczas koncertów, loterii, licytacji, kiermaszów i wielkiego gotowania z Szefami Kuchni.

Aut. Smarten PR