Wręczenie PLAKIET przewodnika MICHELIN Warszawa

Opublikowano: 15-11-2018

 MAIN CITIES OF EUROPE 2018

7 listopada w Restauracji Belvedere w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2018 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego – partnera Przewodnika Michelin.
W ceremonii uczestniczył również Minister Sportu i Turystyki Witold Bańka, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom. Na gali obecni byli również m.in. Global Account Manager Przewodnika Michelin Tristan Kieffer oraz Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk. 

Po zakończeniu części oficjalnej goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego, przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Belvedere – Sebastiana Olmę i jego zespół. Partnerami kolacji wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin były marki Ambition, Olivia Business Centre, Thermomix oraz Sobrevino. 

Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin po raz 2 w historii polskiej gastronomii, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2018 Main Cities of Europe. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” grona ponad 20.000 restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt „Michelin Plaques” wystartował  3 lata temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. W ubiegłym roku Plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski. 

Podczas wyjątkowego wieczoru, 29 najlepszych restauracji z Warszawy odebrało swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2018 w słynnym czerwonym Przewodniku.

Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się Atelier Amaro oraz Senses – obie wyróżnione symbolem 1 gwiazdki Michelin, a także Amber Room, która jako jedyna restauracja w Polsce otrzymała 4 komplety sztućców Michelin, przyznawane za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę lokalu. Wśród najlepszych warszawskich restauracji zadebiutowały
w tym roku lokale: AleWino, Dyletanci, Kieliszki na Hożej oraz Mokotowska 69.
Z warszawskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast restauracje Hoża, Opasły Tom oraz Qchnia Artystyczna. 

Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

  

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:

– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

Lista nagrodzonych restauracji do pobrania

autor zdjęć Daniel Miśko / Miśko Collective

www.danielmisko.pl

www.facebook.com/miskocollective
https://www.instagram.com/misko_collective/

https://www.youtube.com/MISKOCOLLECTIVE