VI edycja konkursu im. Rafała Jelewskiego

Opublikowano: 19-06-2019

Kolorowe motylki wylatujące z talerza symbolizowały VI edycję Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Wielkopolski Kucharz Rok 2019,  która 07 czerwca dzięki uprzejmości właścicieli i zaangażowaniu szefa kuchni Macieja Bartona, odbyła się malowniczym majątku Ostoja Chobienice k. Zbąszyna.

Organizatorami wydarzenia jest niezmiennie od 6 lat Kapituła Konkursu w składzie: Joanna Ochniak, Barbara Surma, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol.  Tomasz Purol już po raz trzeci wcielił się w rolę konferansjera, a towarzyszyła mu niezastąpiona, tryskająca humorem i zarażająca uśmiechem pani dyrektor hotelu Blow Up Hall – Marta Klepka. 

Celem Konkursu jest odkrywanie i prezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski, we współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jest to również okazja do wspólnego spotkania środowiska gastronomicznego, wymiany poglądów i porównania własnych umiejętności.

Konkurs to również wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie.

Uczestnicy, którzy decydują się na start walczą o zaszczytny tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019, nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019 oraz  Puchar Prezydenta Miasta Poznania p. Jacka Jaśkowiaka! 

 W tym roku konkurowało ze sobą 12 kucharzy, a byli to:

Michał Kozłowski –  Hotel PURO, Poznań                             

Paweł Kubera – Hotel DeSILVA Premium, Poznań

Maciej Świerzy – Restauracja Fiesta Del Vino, Poznań

Stanisław Górka – Restauracja MUGA, Poznań

Marcin Owsianny – Hotel PARK, Poznań

Wojciech Bednarek – Restauracja Margeritta, Września

Roman Serdiuk – Lavenda Cafe, Poznań

Marcin Ćwik – Hotel Pietrak, Gniezno

Mikołaj Adamczyk – Hotel Mercure Poznań Centrum

Łukasz Malicki – Nova Kuchnia, Poznań

Adam Lelewer – Hotel NAVIGATOR, Zbąszyń

Maciej Sienkiewicz – Hotel GRAPE TOWN, Zielona Góra

Zadaniem konkursowym było przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na mięsie z królika (dwa dowolne elementy), cebuli oraz gorczycy. Ocenie podlegał nie tylko smak, ale też technika, czas pracy, wykorzystanie produktów, czystość na stanowisku oraz aranżacja na talerzu.

Tegoroczne jury składało się z samych profesjonalistów, którzy nie kryli swojej sympatii do organizacji i atmosfery Konkursu: Mariusz Pieterwas – Przewodniczący, Kurt Scheller, Marcin Budynek, Paweł Kałuski, Józef Sadkiewicz. W jury technicznym zasiadł laureat Konkursu z 2015 roku Jakub Ignyś oraz Tomasz Grabski, sekretarzem została – Joanna Ochniak.

Jurorzy oprócz rzetelnej oceny, przyznało wybranym zawodnikom staże, które odbędą się w miejscu pracy jurora.

Równocześnie z konkursem kulinarnym odbywały się XVII Mistrzostwa Polski w Carvingu. Ośmiu uczestników konkursu musiało przygotować rzeźbę z arbuza przedstawiającą motyle oraz drugą nawiązującą do obchodów 100- lecia Powstania Wielkopolskiego. Na arbuzach pojawiły się  symbole konkursu – motyle oraz narodowe:orzełki, flagi, a nawet sylwetka samego Ignacego Jana Paderewskiego. 

Ocenić carvingowe rzeźby to niełatwa sztuka, Polacy bowiem w tej dziedzinie prezentują bardzo wysoki poziom, o czym mogła się przekonać nasza „słodka” mistrzyni cukiernictwa Ewa Drzewicka, debiutująca w roli jurora carvingowego.

W składzie sędziowskim zasiedli również Renata Rybacka, Sylwia Kruszyńska i Grzegorz Gniech. Decyzją jurorów najlepsze cięcie wykonał, a tym samym otrzymał tytuł Mistrza Polski w Carvingu – Adrian Jaworski, pierwszą Vice Mistrzynią Polski w Carvingu została Elżbieta Bugaj, a drugim Vice Mistrzem Polski został Daniel Bewko. Laureaci oraz osoby startujące otrzymali liczne, atrakcyjne nagrody i puchary ufundowane przez sponsorów, a Parterom wręczono pamiątkowe dyplomy. Owocowe arcydzieła można było podziwiać przez weekend w restauracji Rządcówka.

Atrakcje to nieodzowna część wszystkich konkursów kulinarnych, a na terenie Ostoi Chobienice, było ich naprawdę sporo. Chętni mogli wyruszyć na przejażdżkę po malowniczej okolicy nowym, luksusowym Volvo V60 lub XC90, z Firmy Karlik z Poznania.

Odbyło się również interesujące seminarium dotyczące gotowania zgodnie z filozofią „Zero Waste”, które poprowadził Emil Dziubak z Unilever Food Solutions.

Na stoiskach sponsorskich, można było spotkać oprócz dobrze znanych produktów, absolutne nowości, oficjalną premierę miała woda Żywiec Zdrój w szkle – przeznaczona specjalnie do gastronomii. Po raz pierwszy w historii konkursu piękną porcelanę  prezentował mały poznański dystrybutor Bela Mesa.

W ramach Master Class zaprezentował swoje letnie inspiracje zwycięzca trzeciej edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 – Paweł Salamon, który serwował  wyśmienitą przystawkę bazującą na wędzonym pstrągu tęczowym z Gospodarstwa Rybnego Zielenica. 

Lunch w stylu BBQ przygotował jak zwykle niezastąpiony Mistrza Świata BBQ Maciej Grubman i jego pomocnik Dominik. W tym roku ten niezwykle uzdolniony, kreatywny i charyzmatyczny duet z Rzeszowa zaserwował wszystkim gościom soczyste jagnię, steaki, przepyszne ryby i inne specjały np. inspirowane Azją.

Słodkości osobiście serwowała właścicielka poznańskiego Le Targu,  znana z Dzień dobry TVN Beata Kartowicz.Również gospodarz wydarzenia Maciej Barton wspólnie ze swoim zespołem częstował gości wyśmienitą, francuską  zupą cebulową, nawiązując tym samym do głównego tematu konkursu. 

Aleja Polska Smakuje, którą zorganizował KOWR oddział Poznań skupiła  najlepszych, regionalnych producentów, wytwórców, pszczelarzy, hodowców oraz sadowników z całej Wielkopolski. 

Doskonała pogoda przełożyła się na wyśmienity nastrój i iście piknikową atmosferę wydarzenia.  Podczas długiego dnia sporo osób przyjechało pokibicować zawodnikom.

Wieczorem odbyła się Motylkowa Gala, która na gościach zawsze robi ogromne wrażenie, dostarcza wielu wzruszeń i na długo pozostaje  w ich pamięci.

Uroczystość rozpoczęto od koncertu w wykonaniu zespołu lokalnych Kobziarzy ze Zbąszynia. Podziękowano wszystkim, którzy ciężko pracowali nad organizacją całego wydarzenia sponsorom, parterom, właścicielom. Ze sceny padło wiele ciepłych słów skierowanych do Kapituły Konkursu.. Następnie ogłoszono wyniki konkursu i w niebo poleciały białe motylki.

Decyzją jurorów pierwsze miejsce oraz tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2019 zdobył Michał Kozłowski z Hotelu PURO w Poznaniu.

Zwycięskie danie to Roladka z królika z morelą, puree z cebuli, ziemniak gratin, z piklowaną gorczycą na czarnym bzie, chipsem z musztardy, szparagami, z sosem estragonowym z kurkami. 

 Miejsce drugie zdobył Paweł Kubera, z Hotelu DeSILVA Premium, z Poznania, który przegrał tylko jednym punktem, otrzymał jednak nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, którą wręczył mu osobiście Michał Kozłowski, który zrzekł się nominacji na rzecz kolegi. 

Na trzecim miejscu uplasował się  Marcin Owsianny z Hotelu PARK w Poznaniu, wygrywając tylko jednym punktem z Adamem Lelewerem, który ostatecznie zajął miejsce czwarte. Liczymy na starcie obu –  tych niezwykle uzdolnionych kucharzy w przyszłorocznej edycji  konkursu w Poznaniu.

Po części oficjalnej i poczęstunku, który tradycyjnie już przygotowała niezawodna i stała ekipa szefów kuchni  pod wodzą Dominika Brodziaka, zaproszono wszystkich gości przed budynek Stodoły, by mogli podziwiać pokaz fireshow przygotowany przez grupę artystów z Infermo Fire! To było niezwykłe widowisko!

Po powrocie do sali nastąpił najbardziej wzruszający moment gali, a mianowicie wspomnienie patrona konkursu –  tragicznie zmarłego śp. Rafała Jelewskiego. Jak co roku zrobiono to przy motylkowym 9-piętrowym torcie,  lewitującym do utworu zespołu Bon Jovi „Never Say Goodbye”. Tort przygotowała już po raz czwarty, nasza mistrzyni Ewa Drzewicka, która nie kryła łez wzruszenia, zresztą jak połowa zebranych wokół tortu gości.

Pierwszy kawałek ukroiła Kapituła Konkursu – Barbara Surma, Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol oraz Elżbieta Jelewska. 

Na koniec zaproszono gości do wspólnej zabawy do białego rana. 

W imieniu Kapituły Wielkopolskiego Kucharza Roku zapraszamy wszystkich sympatyków na VII edycję w przyszłym roku, tym razem spotkamy się w Poznaniu. Szczegóły możecie śledzić na oficjalnej stronie internetowej konkursu: www.konkursykulinarne.pl 

Do zobaczenia ! 

Galeria: http://www.konkursykulinarne.pl/galeria?2019

zdjęcia:Jakub Pindych, Agnieszka Ochniak, Poznański Prestiż