Najpopularniejsze desery na świecie

Opublikowano: 25-04-2018

Wszystkie portale powiązane tematycznie z gastronomią opracowują listę najpopularniejszych w danym regionie deserów. I  nietrudno zauważyć, że mimo zmieniających się trendów i zróżnicowania gustów – zawsze pojawiają się w zestawieniach dobrze znane na całym świecie pozycje. Wybraliśmy te najpopularniejsze i najczęściej powtarzane w rankingach na 2017 i przewidywaniach na 2018 rok. Bardzo często tradycyjne, oryginalne desery kryją się pod innymi, współczesnymi nazwami, ale smak jest dobrze nam znany.

Apple pie

Angielska tarta z jabłkami, na którą przepisy, pochodzące z XIV wieku zachowały się do dziś. Ma status kultowego, narodowego deseru w Anglii, a do jej przygotowania poleca się użyć kwaśnych odmian jabłek. W pierwotnych wersjach do ciastek i owoców nie dodawano cukru, czy miodu, a dziś najczęściej seruje się ją na ciepło z lodami waniliowymi. 

Banana Split 

To typowo amerykański deser lodowy, który można znaleźć w wielu wersjach w polskich kawiarniach. W oryginale składa się z lodów waniliowych z sokiem ananasowym, czekoladowych z sosem czekoladowym i lodów truskawkowych z takim samym musem. Wszystko jest ułożone między dwoma kawałkami banana i podane z bitą śmietaną, orzechami włoskimi i kandyzowanymi wiśniami. 

Crème brûlée 

Crème brûlée jest francuskim deserem, który zyskał w Polsce ogromną popularność. To aksamitny, lekki deser o kremowej konsystencji, który jest przygotowywany z mleka, żółtek i cukru. Dodaje się do niego także wanilię, cynamon oraz skórkę z cytryny. Całość schowana jest pod skorupką zrobioną ze skarmelizowanego cukru. Podawany w małych porcjach z dodatkiem np. malin.

Panna Cotta 

Wywodzi się z północnych Włoch, a do jego przygotowania potrzebna jest śmietana kremówka, mleko, cukier, żelatyna i ekstrakt z wanilii. Składniki należy podgrzać, a kiedy uzyska się jednolitą masę, przełożyć do okrągłych foremek. Po stężeniu panna cottę przekłada się na talerzyk i koniecznie schodzoną polewa musem z truskawek lub poziomek. 

Poire belle Hélène 

W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego francuskiego deseru brzmi: Gruszki pięknej Heleny, a jego powstanie datuje się na rok 1865. Dzisiaj przepis doczekał się wielu modyfikacji, ale oryginalne przygotowanie polega na gotowaniu gruszek w słodkim syropie. Owoce są podawane z lodami waniliowymi i polane gorącym sosem czekoladowym i alternatywnie z innymi dodatkami.

Pudding 

Historia tego deseru sięga aż XV wieku, kiedy przygotowywano go tradycyjnie na dworze Henryka VII. Konsystencję budyniu uzyskuje się poprzez obróbkę na parze lub podczas pieczenia połączonych składników: mleka, mąki, jajek i ryżu. Najczęściej podawany jest z bakaliami czekoladą i masłem. W Anglii popularna jest również wersja wytrwana, traktowana często jako główne danie. 

Suflet 

To bez wątpienia bardzo elegancki i niełatwy do przygotowania deser, pełniący również rolę przystawki. Przyrządza się go z utartych żółtek oraz z ubitej piany z białek, a następnie zapieka w wysokich, ceramicznych naczyniach – kokilkach. Podawać należy go na gorąco, ponieważ po wystygnięciu ciasto opada. Jako deser – z owocami, w wersji wytrawnej – z warzywami. 

Tiramisu 

Włoski deser, do którego przygotowania potrzebne są biszkopty nasączone kawą espresso oraz likierem Amaretto. Na nie należy położyć krem, przygotowany z mascarpone, śmietany, żółtek i cukru. Gotowy deser posypuje się kawą lub wiórkami czekolady. Mimo, że ma delikatną konsystencję, świetnie spełnia się w roli, która wynika z nazwy: Tiramisu = Obudź się!

Tort Pawłowej 

Tort Pawłowej (Pawlovej) jest bezowym deserem, o którego pochodzeniu krążą wykluczające się wzajemnie historie. Bezy przekłada się kremem śmietankowym i całość ozdabia różnymi owocami: truskawkami, brzoskwiniami, malinami, a nawet kiwi. Do przyrządzenia używa się mąki ziemniaczanej, białek i cukru. Deser charakteryzuje się wyjątkową, lekką konsystencją 

123gastro.pl  – tu kupisz naczynia do ww. deserów