L’Art de la cuisine Martell 2016

Opublikowano: 21-01-2016

Mamy przyjemność zaprosić  Państwa na wyjątkowe wydarzenie jakim jest  L’Art de la cuisine Martell 2016 – jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce.  Po raz czternasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się  5 marca w Hotelu Zamek Ryn****

XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.

Wielkim zaszczytem i honorem zatem będzie podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swojego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna (do wyboru udziec, comber, mostek i antrykot).

Martell.konkurs.logo

Sponsorami strategicznymi konkursu są:

AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A. 

Podczas konkursu potrawy oceniane będą przez zacne grono jurorów.  W tym roku na czele zespołu jurorskiego stanie Paweł Oszczyk, którego w ocenie młodych adeptów sztuki kulinarnej wesprą największe autorytety branży kulinarnej, których nazwiska podamy niebawem.

 W PROGRAMIE:

09.00-16.00 – L’ART  DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 – Prezentacje sponsorskie i degustacje  (Dziedziniec)
10.00-16.00 – Tasting koniaków MARTELL  (Dziedziniec) BRANDBLOC-MARTELL-CMJN-DEF

MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych
w kraju, organizowany od 13 lat  w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak). 

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej,
z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na przygotowanie każdego  dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, , w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE  złożone z Szefów Kuchni. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania
i samego jej smaku. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę. 

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego  faxem pod nr 089/642 70 13 lub mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego 2016. 

Formularz zgłoszeniowy do pobrania

Regulamin do pobrania

****

Za PR konkursu odpowiada agencja Smarten PR
www.smartenpr.pl