L’Art de la cuisine Martell 2017

Opublikowano: 23-12-2016

martell_logo_blue_pion_2017

Już w marcu odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce jakim jest L’Art de la cuisine Martell 2017.  Po raz piętnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders i przy wsparciu merytorycznym Klubu Szefów Kuchni organizuje Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, który odbędzie się 4 marca w Hotelu Zamek Ryn****

Sponsorem Tytularnym jest Pernod Ricard Polska 

a Sponsorem Strategicznym Selgros Cash & Carry TransGourmet

XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach w akompaniamencie koniaku Martell, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, który muszą w swoich daniach wykorzystać zawodnicy jest Ryba Kulbin Black Label.
Kulbin
, nazywany jest również Orłorybem, jest morskim gatunkiem szelfowym Morza Śródziemnego i wybrzeży zachodniej Afryki. Ryby te dorastają do 2m długości i 50 kg masy ciała. Ich mięso jest białe i soczyste, które nadaje się do przygotowania w najróżniejszych formach (gotowanie, pieczenie, grillowanie, sashimi).
Black Label – produkty najwyższej jakości, specjalne wyselekcjonowane, estetycznie zapakowane i przechowywane tak, by po otwarciu produkt zachował swoją świeżość.

Sponsorami strategicznymi konkursu są: SELGROS cash & carry, TRANS GOURMET

W PROGRAMIE:

09.00-16.00 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL Konkurs na Zamkowym Dziedzińcu
10.00-16.00 – Prezentacje sponsorskie i degustacje (Dziedziniec)
10.00-16.00 – Tasting koniaków MARTELL (Dziedziniec)

MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych
w kraju, organizowany od 14 lat w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak). 

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej,
z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć godzinę.

Podczas konkursu potrawy oceniane są przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, w którym zasiądą największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce oraz JURY DEGUSTACYJNE złożone z Szefów Kuchni. To pierwsze jury oceniać będzie potrawy wg zgodności z regulaminem konkursu, tj. pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania
i samego jej smaku. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją osobną nagrodę. 

Wszystkie zainteresowane zespoły prosimy o przesyłanie formularza zgłoszeniowego faxem pod nr 089/642 70 13 lub e-mailem na adres d.strucinski@hotelanders.pl do 15 lutego 2017. Termin uważa się za zachowany, w przypadku wysłania e-maila, najpóźniej w tym dniu, bądź listu z datą stempla pocztowego nie późniejszą niż 12 lutego 2017.

Zespoły, które zakwalifikują się do konkursu zostaną powiadomione do 20 lutego 2017.

Regulamin do pobrania

Formularz zgłoszeniowy do pobrania 

belka_martell_2017_9x

****

Za PR konkursu odpowiada agencja Smarten PR
www.smartenpr.pl