Gęsina nie tylko na św. Marcina

Opublikowano: 17-05-2017

Festiwal - logo

Pabianice  – Fabryka Wełny Hotel & SPA   – data konkursu : 19 sierpnia 2017 r.

Serdecznie zapraszamy do udziału  w  II edycji Konkursu Kulinarnego „ Gęsina nie tylko na św. Marcina ‘’ , który odbędzie się 19 sierpnia 2017 roku w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.

Pomysłodawcą  i organizatorem  konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2.

Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni.

Zapraszamy kucharzy  profesjonalistów z całej Polski . 

W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.

Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania . Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.

Celem konkursu jest promocja kucharzy , pokazanie ich umiejętności i  wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu : gęsiny. 

Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00

Sala D I piętro.

Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10,00 – restauracja Przędzalnia.

I tura   – godz.  10,00 – 11,40

II tura  – godz.   11,40 – 13,20

III tura – godz. 13,20  – 15,00

Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne  składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Przewidywane nagrody : I , II , III miejsce

– Statuetka

– Puchar

– Dyplom

– nagrody od sponsorów

– nagroda niespodzianka

Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi  podczas uroczystej gali

19 sierpnia 2017 r. godz. 20,00 / I piętro

Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny  przez sponsora  Gastro  Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna : zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym , stół roboczy ,

płyty indukcyjne , piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno –sprzętowe : cyrkulator sous-vide z wanną , pakowarka próżniowa , stół grzewczy z nadstawką grzewczą .

logo_GMS

Patronat merytoryczny nad konkursem objęli :

Klub Szefów Kuchni  ,  Euro Toques ,  Doceń Polskie 

Zrzut ekranu 2017-05-17 o 07.57.27

Do pobrania:

Regulamin konkursu

Formularz zgłoszeniowy 

Receptura druk