Gęsina nie tylko na św. Marcina!

Opublikowano: 11-07-2017

Konkurs Kulinarny - plakat (final) 13.07

Lista uczestników zakwalifikowanych do konkursu II edycja „Gęsina nie tylko na św. Marcina ‘’ 

1.Damian Broda , Sebastian Guziur   –  Holiday Inn – Dąbrowa Górnicza

2.Kamil Skrok , Jakub Włodarczyk    – Restauracja Filharmonia Smaku – Łódź

3.Dawid  Pluta , Jędrzej Lewandowski – Zielona Górka – Pabianice

4.Bartłomiej  Kornacki , Przemysław  Gościniak   – Hotel Centrum Sosnowiec Restauracja Warszawska

5.Adam Kowalski , Jarosław Komala   – Hotel Jan Sander w Rąbieniu

6. Łukasz Grabowski , Mariusz Roch   – Restauracja Symfonia Smaku Gliwice

7. Sebastian Stellwag , Martyna Rusin  – Zielnik Bistro – Katowice

8. Urszula Ruszewska , Edyta Gulan  – Kredens Smaku Suwałki 

9.Przemysław Staniek , Dominik Łukasiewicz – Restauracja Młyńska , Koszalin

10. Jakub Botta , Artur Sulkowski    – Restauracja Inny Wymiar – Warszawa

11. Aneta Wiśniewska, Tomasz Moszyński – Hotel Tobaco , Łódź

12. Marcin Molik , Patryk Robak –  Restauracja Drukarnia – Warszawa

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Ekipa rezerwowa :

1.Dawid  Babiński, Mateusz Kruszewski – Hotel Ibis – Grudziądz

Serdecznie zapraszamy do udziału  w  II edycji Konkursu Kulinarnego „ Gęsina nie tylko na św. Marcina ‘’ , który odbędzie się 19 sierpnia 2017 roku w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.

Pomysłodawcą  i organizatorem  konkursu jest Wiesław Bober oraz Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach ul. Zamkowa 2.

Patronat merytoryczny objął Klub Szefów Kuchni , Stowarzyszenie  EURO Toques , Ogólnopolski  Program Promocyjny „Doceń polskie „ 

W konkursie będą uczestniczyć ekipy 2 osobowe mające do dyspozycji 4 stanowiska kuchenne.

Każda ekipa będzie miała do przygotowania 9 porcji dania . Jedna porcja trafia na stół ekspozycyjny a pozostałe do jury degustacyjnego i technicznego.

Celem konkursu jest promocja kucharzy , pokazanie ich umiejętności i  wysokiej wiedzy zawodowej oraz promocja produktu : gęsiny. 

Odbędzie się prezentacja na temat gęsiny  ‘’ Wartość żywieniowa gęsiny ‘’ , którą poprowadzi Katarzyna Szatkowska , dietetyk i specjalista ds. prawa żywnościowego .

Ekipy będą miały do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny  przez sponsora  strategicznego Gastro  Magic Service Wypożyczalnia Gastronomiczna : zlewozmywak wraz ze stołem odstawczym , stół roboczy ,płyty indukcyjne , piec konwekcyjno-parowy oraz stanowisko techniczno –sprzętowe : cyrkulator sous-vide z wanną , pakowarka próżniowa , stół grzewczy z nadstawką grzewczą .

logo_GMS

Ekipy startujące będą zakwaterowane w Hotelu Piemont u J. Kilińskiego 25

/ odległość  300 m od Hotelu Fabryka Wełny /

Odprawa uczestników konkursu z jury odbędzie się 18 sierpnia o godz. 19.00

Sala D I piętro.

Sobota – Rozpoczęcie konkursu kulinarnego – godz. 10,00 – restauracja Przędzalnia.

I tura   – godz.  10,00 – 11,40

II tura  – godz.   11,40 – 13,20

III tura – godz. 13,20  – 15,00

Wyniki prac oceniać będzie jury profesjonalne  składające się z 8 ekspertów gastronomicznych pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego.

Skład jury degustacyjnego :

  1. Jerzy Pasikowski    – Przewodniczący jury – Mistrz Kuchni polskiej
  2. Giancarlo Russo      – Mistrz Kuchni włoskiej
  3. C-Michel Labarre    – Mistrz Kuchni francuskiej
  4. Robert Sowa            – Mistrz Kuchni , restaurator
  5. Jean Bos                   – Mistrz Kuchni molekularnej
  6. Kurt Scheller            – Mistrz Kucharski
  7. Theofilos Vafidia     – Gastronom , osobowość telewizyjna

Skład jury technicznego :

  1. Tomasz Purol            – uczestnik programu TOP Szef Polska , Szef Kuchni
  2. Patryk Dziamski        – uczestnik programu TOP Szef Polska , Szef Kuchni
  3. Tomasz Szymański   – Konsultant ds. Gastronomii Iglotex

Przewidywane nagrody : I , II , III miejsce

– Statuetka

– Puchar

– Dyplom

– nagrody od sponsorów

– nagroda niespodzianka

18 sierpnia 2017 r. wieczór uświetni występ Monik Kuszyńskiej , polskiej piosenkarki i autorki tekstów , reprezentantki podczas 60 Konkursu  Eurowizji  w 2015 r oraz  Big Band Fabryka Wełny – orkiestra jazzowa . Będziemy mogli posłuchać w ich wykonaniu muzyki „ złotej ery jazzu”. W skład zespołu wchodzą znani muzycy z Łodzi oraz Kuba Raczyński .

Konkurs Kulinarny poprowadzi Adam Gessler , restaurator , autor książki kulinarnej „ Smaki na 52 tygodnie” wspólnie z Arturem Mrozem , znanym kucharzem  gospodarzem  kulinarnego  programu TVP1 „ Polski grill ‘’.

Uroczystą galę 19 sierpnia poprowadzi Anna Popek jedna  z  najbardziej znanych dziennikarek w Polsce.

Obsługa artystyczno- muzyczna wieczoru będzie należała do zespołu Capri New Beat .

Uroczyste ogłoszenie wyników konkursu nastąpi  podczas uroczystej gali

19 sierpnia 2017 r. godz. 19,00 / I piętro

Sponsorzy Konkursu:

Krajowa Rada Drobiarstwa, Zakłady Mięsne PAMSO, Bonduelle Polska S.A,

Unilever Food, Zakłady Mięsne ZYGA, IGLOTEX , Partner Center , DEBIC , Master Martini Polska Sp. Z o.o. , BUKAT Hurtownia Warzyw i Owoców , Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu , DeCare Przysmaki Świata  oraz Bonne Maman , ORLEMANS Foods Polaka , FARUTEX , Inter Europol Piekarnia Szwajcarska ,

ECOLAB , FUSION  GUSTO Polska , AVIKO , GASTRO MAGIC SERVICE , Zakład Mięsny GROT , Fabryka Porcelany Ćmielów AS,  CID LINES Sprzedaż I Dystrybucja Chemii , ORSO Pracownia Rzeźbiarska .

Główny Partner Merytoryczny konkursu : Krajowa Rada Drobiarstwa

Patronat medialny :

Poradnik Handlowca  , Przegląd Gastronomiczny , Hotelarz , Szef Kuchni , Kuchnia + , Hotelarz , Restauracja , www.papaja.pl  , NewGastro.pl , Gastrona.pl , Kucharze – sewris.pl , Życie Pabianic, Epainfo , AgroPasja , Łódzka Gazeta Wyborcza .

Patronat merytoryczny nad konkursem objęli :

Klub Szefów Kuchni  ,  Euro Toques ,  Doceń Polskie .