Barmańska batalia o Meksyk!

Opublikowano: 11-05-2017

2017-05_rezydencja_worldclass_2017_baner_1080_02

Polski finał World Class 2017 już 21 maja!

Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – 21 maja w Warszawie.

Polska już po raz trzeci w historii oddeleguje swojego reprezentanta do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie barmańskim globu – World Class Competition. Na ostatniej prostej do zdobycia przepustki na światowe zawody rywalizuje 13 najlepszych, polskich barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Zwycięzca zmierzy się pod koniec sierpnia w Meksyku z mistrzami sztuki barmańskiej z 60 państw.

W majowym finale krajowych eliminacji do Diageo Reserve World Class Competition na zawodników czekają trzy konkurencje, z których jedna będzie otwarta dla publiczności. Przed uczestnikami challenge degustacyjny, w którym będą musieli rozpoznać nazwy i składniki trzech z 15 klasycznych koktajli. Polski akcent rywalizacji przyniesie konkurencja „The Journey”. Zadaniem barmanów będzie stworzenie receptur na koktajlową podróż z ich kraju pochodzenia – do Meksyku, z przystankiem na łyk ponczu. 

Szczególnie widowiskowo zapowiada się klasyczna barmańska konkurencja Against the Clock, czyli na czas – pod hasłem „Fast & Curious”. Zawodnicy staną przed wyzwaniem stworzenia od 3 do 6 koktajli w zaledwie 7 minut, przy czym ocenie podlegać będzie nie tylko sprawność, ale także technika, prezentacja, kreatywność i sam koktajl oraz sposób podejmowania gości. 

Konkurencję „Fast & Curious” fani sztuki koktajlowej będą mogli śledzić na żywo – w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class: w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.

W krajowym finale warszawską scenę barmańską reprezentują: Karim Bibars i Dominik Mazur (Charlie), Sara Hamadyk (Bibenda Bar & Restaurant), Marcin Kruk (Kita Koguta), Janusz Lemiesz (Bar Koszyki), Jakub Magnuszewski (6 Cocktails) i Emil Oponowicz (Woda Ognista). Z Krakowa do finału zakwalifikowali się: Krzysztof Kalita (Kraina Szeptów), Andrzej Rachwalski (Z Ust Do Ust) i Tomasz Źródłowski (Mercy Brown). O bilet do Meksyku walczą także: Grzegorz Rathnau z Gdańska (Flisak 76′), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (Restauracja Gronowalski) i Krzysztof Ciemiera z Osieku (alterMOLO).

Top 13: finaliści World Class Poland 2017

2017-05_top13_worldclass

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii. W 2016 r. na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w ponad 180 krajach na całym świecie.

Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.comwww.pijrozwaznie.pl

Diageo Reserve

Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Cîroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a motto firmy brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”. Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 250 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.