Bocuse d’Or Poland nabiera tempa!

Opublikowano: 30-10-2017

KO2

Przygotowania do organizacji krajowych eliminacji najbardziej prestiżowego konkursu na świecie – Bocuse d’Or ruszyły w Polsce pełną parą.
Już niebawem zostaną podane szczegółowe informacje dla wszystkich zainteresowanych wystartowaniem w polskich eliminacjach. 

A tymczasem prace nad regulaminem i niezbędnymi dokumentami rozpoczął Komitet Organizacyjny konkursu, który został powołany przez Jacka Krawczyka Prezesa Zarządu Bocuse d’Or Poland.

W komitecie znaleźli się szefowie, których wiedza, doświadczenie i autorytet w branży z pewnością podkreślą wyjątkowość tego wydarzenia.
Wśród szefów znaleźli się: 

  • Jarosław Walczyk Head Chef Bocuse d’Or Poland
  • Paweł Oszczyk
  • Adam Chrząstowski
  • Łukasz Konik
  • Jarosław Uściński

Przed Szefami zapowiada się dużo pracy. Ponieważ Bocuse d’Or to nie tylko konkurs, który należy przygotować w najmniejszym detalu. Przed nimi szczegółowe opracowanie regulaminu i wszystkich dokumentów, organizacja preeliminacji, które wyłonią zawodników na finał w Polsce. To również codzienna praca ze zwycięzcą w Akademii Bocuse d’Or, gdyż kolejnym celem jest udział Polaka w europejskich eliminacjach w Turynie, już w czerwcu 2018 roku. Docelowym marzeniem jest dostanie się naszego reprezentanta do Wielkiego Finału, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie. 

Czasu niewiele a cele bardzo ambitne do zrealizowania.
Szczegóły już wkrótce!

Zrzut ekranu 2017-10-30 o 10.10.29

Poniżej przedstawiamy sylwetki szefów z Komitetu Organizacyjnego:

Jarosław Walczyk Head Chef Bocuse d’Or Poland, należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju.  

Ukończył Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni a później szkołę morską dla kucharzy w Londynie. Właściwą karierę kulinarną rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach.  Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej.
Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa fundacji.
Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych w Polsce i poza jej granicami. Obecnie pracuje nad nową restauracją w Warszawie.

Paweł Oszczyk był pierwszym polskim uczestnikiem wielkiego finału prestiżowego konkursu o tytuł najlepszego kucharza na świecie Bocuse d’Or 1995 w Lyonie. Wielki autorytet w branży kulinarnej.Pracował w wielu ciekawych restauracjach w Polsce i zagranicą. Ostatnio szef kuchni warszawskiej restauracji La Rotisserie, mieszczącej się w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie. Paweł Oszczyk uważany jest za jednego z najbardziej nowatorskich szefów kuchni w Polsce. W 2010 roku został odznaczony laurem Prix du Chef de l’Avenir (Kucharz Przyszłości) a rok później w 2011 otrzymał HERMESA Poradnika Restauratora w kategorii Restauracja Hotelowa. 

Adam Chrząstowski pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii. Pracował w wielu restauracjach w Polsce i zagranicą, gdzie przeszedł wszystkie szczeble zawodu kucharza.W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski. Współtwórca krakowskiej restauracji Ancora.Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +, Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl. W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Obecnie szef kuchni restauracji ED Red w Krakowie i Warszawie.

Łukasz Konik ukończył Technikum Gastronomiczne a następnie Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Młodość spędził w wielu restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą zdobywając szlify kucharskie. W 2009 roku został najmłodszym członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni.  Pracował nie tylko w gastronomii, spełnił się również jako kucharz dla Ekstraligowego Klubu Żużlowego – Stal Gorzów. Jego wielką pasją jest kuchnia molekularna i w niej się specjalizuje. Na małym ekranie występował w Telewizji Polskiej, TVN, TVN 24 i Polsat Biznes zgłębiając tajniki kuchni nie tylko molekularnej. Współpracuje również z mediami branżowymi, gdzie niejednokrotnie wypowiada się na temat kuchni, szczególnie tej bliskiej jego sercu.

Jarosław Uściński kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 27 lat w różnych miejscach w Polsce. Obecnie jest szefem kuchni i właścicielem warszawskiej Restauracji Moonsfera.
Należy do czołowych szefów kuchni w Polsce. Jest Prezesem największego stowarzyszenia kucharskiego w Polsce jakim jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Prowadzi kadrę Narodową Polski Juniorów, którą przygotowuje na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu. Ponadto jest trenerem reprezentacji BBQ.
Będąc ekspertem w swojej dziedzinie współpracuje z mediami branżowymi. Niejednokrotnie występował w radiu i telewizji prezentując szerszej publiczności swój kunszt kulinarny.

Oficjalny Przedstawiciel Bocuse d’Or W Polsce