Dorszowe Żniwa 2017

Opublikowano: 19-06-2017

30 czerwca 2017, w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbędzie się XIV edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników będzie przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem: dorsza bałtyckiego, dowolnego fondu marki Chef, śmietanki 36% Polmlek, Oleju z Esencją Masła Kruszwica oraz deseru z wykorzystaniem jabłek i YUZU od Morning food for tomorrow.

Ekipy prezentować będą dania na porcelanie od Dajar HoReCa na zasadzie „Table Of Challenge!”, według której kucharze mają do wyboru 10 różnych talerzy. Każda ekipa dokona wyboru 2 różnego rodzaju talerzy – jeden na danie główne, drugi na deser. Wykaz talerzy wraz ze zdjęciami dostępny jest w regulaminie.

W konkursie uczestniczyć będzie 8 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie, bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Ekipy reprezentują macierzyste zakłady pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe.

Lista zawodników zakwalifikowanych do konkursu !
1.Restauracja Pensjonatu Afrodyta SPA & Wellness Resort / Ośno Lubuskie
Szef drużyny: Tomasz Tomiuk
Kucharz: Hubert Janicki

2. Restauracja Monidło / Poznań
Szef drużyny: Dorota Gozik
Kucharz: Robert Pakuła

3. Restauracja Pasja i Smak / Chorzów
Szef drużyny: Przemysław Gościniak
Kucharz: Łukasz Gościniak

4. Hotel Restauracja Piano / Lublin
Szef drużyny: Piotr Huszcz
Kucharz: Radek Kosiorek

5. Restauracja Szafarnia 10 / Gdańsk
Szef drużyny: Radosław Gierałtowski
Kucharz: Mateusz Janusz

6. Restauracja Amarylis / Kraków
Szef drużyny: Michał Cienki
Kucharz: Michał Cielesta

7. Restauracja Ponidzie W Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness**** / Busko-Zdrój
Szef drużyny: Łukasz Wolny
Kucharz: Dominik Błażewicz

8. Restauracja Pod Papugami / Wrocław
Szef drużyny: Mateusz Zimny
Kucharz: Roger Mikusz

Drużyny rezerwowe:
1. Restauracja Chapeau bas w Grand Hotel Lubicz / Uzdrowisko Ustka
Szef drużyny: Oskar Stencel
Kucharz: Jacek Bryłka

2. Filharmonia Smaku / Łódź
Szef drużyny: Jacek Stachurski
Kucharz: Jakub Włodarczyk

Organizatorami mistrzostw są Krzysztof Szulborski/ Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem/ Hotel Zamek Gniew w Gniewie.

Regulamin: http://www.kucharze.pl/konkursy/1-dorszowe-zniwa/regulamin/

http://www.kucharze.pl/konkursy/1-dorszowe-zniwa/

 

 

 

jury

 

HARMONOGRAM WYDARZENIA:

7:00 – 11:00 Śniadanie dla wszystkich uczestników oraz gości Dorszowych Żniw;

10:00 – 12:00 Pierwsza tura mistrzostw – EKIPY I, II, III, IV;

12:10 Przemarsz kucharzy;

13.00 – 15.00 Druga tura mistrzostw – EKIPY V, VI, VII, VIII;

13.30 – 16.00 Lunch dla wszystkich uczestników oraz gości Dorszowych Żniw;

15.30 – 16.00 Odprawa jurorów;

16:00 – 16:30 Odprawa zespołów kucharskich;

19.00 Gala Finałowa XIV Dorszowych Żniw oraz 4. Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej (dziedziniec Zamku Gniew) CAŁKOWITA REZERWACJA