FILMS FOR FOOD W W-ARTE!

Opublikowano: 09-03-2017

Photo by Pierre Deschamps, Rene- Redzepi Scandinavian Margarita NOMA_1.378.2

FILMY, KTÓRE ROZWIJAJĄ KULTURĘ KULINARNĄ

W-arte! Łowicka 56/3 – nowa przestrzeń na kulturalnej mapie Warszawy założona przez Romę Gąsiorowską rusza wiosną z serią interdyscyplinarnych wydarzeń. 12 marca zostanie zainaugurowany cykl Films for food, w trakcie którego odbędzie się projekcja filmu Noma: My Perfect Storm Pierra Deschampsa oraz dyskusja pod hasłem: Can food be art? Pomysłodawcami cyklu są Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek. 

Cykl Films For Food, który ruszy w W-arte 12 marca to inicjatywa łącząca świat sztuki filmowej z kulinariami. Film w tym przypadku służy jako narzędzie do eksplorowania różnych aspektów kultury, estetyki oraz przemian społecznych.  

Gośćmi spotkań będą osoby ze świata kuchni oraz sztuki, które dzięki zróżnicowanym obszarom działania stworzą przestrzeń interpretacji filmów o jedzeniu. Podczas pierwszego spotkania odbędzie się pokaz filmu Noma: My Perfect Storm Pierra Deschampsa opowiadającym o słynnym szefie restauracji Noma w Kopenhadze – René Redzepim. Po projekcji będzie można wziąć udział w dyskusji pod hasłem: Can food be art? 

Pomysłodawcy cyklu Films for food starają się zaprezentować filmy poświęcone jedzeniu w wyjątkowej oprawie oraz kameralnej atmosferze. Pokazom będzie towarzyszyć  poczęstunek nawiązujący do tematu filmu. Inicjatorami i organizatorami pokazów są: filmoznawczyni Lucyna Zembowicz, która w latach 2009-2014 współorganizowała Kuchnia+ Food Film Fest oraz dziennikarz kulinarny Jakub Gutek. 

Photo by Pierre Deschamps, Rene- Redzepi & Team in test-kitchen NOMA_1.228.1

•••

Bilety: 30zł dostępne na stronie:

http://w-arte.pl/wydarzenie/can-food-be-art-film-i-dyskusja/

Więcej informacji na temat wydarzeń planowanych wiosną w W-arte! Łowicka 56/3 na:  

https://www.facebook.com/WarteOpenArtSpace/?fref=ts   i  http://w-arte.pl                       

MARZEC W W-ARTE! ŁOWICKA 56/3

  • 12 marca: Films For Food – seria ekskluzywnych spotkań poświęconych kulturze kulinarnej. Pierwsze spotkanie to pokaz filmu Noma: My Perfect Storm Pierra Deschampsa połączony z dyskusją pt. Can food be art? 
  • 16 marca: Upał daje się we znaki – projekt Kajetana Plisa, seria spontanicznie organizowanych pokazów, prezentujących cudze slajdy o tematyce urlopowo-wakacyjnej. Autorami prezentowanych zdjęć są ludzie zupełnie obcy, a zdjęcia pochodzą z targów staroci lub są bezpośrednimi darami od ludzi, którzy i tak “nie mieli co z nimi zrobić”. Podczas pokazu, prosto z analogowego rzutnika wyświetlane są amatorskie fotografie zawierające zapomniane wspomnienia z upalnych dni ubiegłego stulecia. Wstęp wolny. 
  • 25 marca: Urodziny Elementu Żeńskiego w klubie Niebo wydarzenie organizowane w ramach W-arte! na mieście. 
  • 26 marca: warsztaty Pod powierzchniąKolor Kolektywem. Pod powierzchnią to instalacja inspirowana przestrzeniami dźwiękowymi podwodnego świata. Odbiorcy wchodzą w interakcję z instalacją sterując kontentem wizualnym i dźwiękowym przy pomocy kontrolerów elektronicznych lub np. dotykając wody. Warsztaty Kolor Kolektyw pozwalają doświadczyć sfery kreacji we współczesnej formie. Ideą Kolektywu jest pokazywanie możliwości selektywnego i twórczego korzystania z nowych technologii. 

.