Gala Gault&Millau 2016 – odliczamy godziny!

Opublikowano: 23-11-2016

Już za kilka dni rozbłysną światła najważniejszej gali w świecie polskiej gastronomii. Premiera III edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym w Polsce szefom kuchni odbędzie się  27 listopada w pięknych przestrzeniach EC1 – Miasto Kultury w Łodzi. 

Wydarzenie, podczas którego poznamy najlepszych szefów 2017, będzie niezwykłe. Prawie 600 znakomitych gości, a pośród nich niemalże 350 szefów kuchni,  którzy znaleźli się w najnowszej edycji Żółtego Przewodnika spotka się w odrestaurowanych wnętrzach najstarszej łódzkiej elektrociepłowni EC1.

Podczas Gali poznamy najlepszych z najlepszych. Nagrody, już po raz trzeci, zostaną przyznane  w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Niczym na Oskarach w każdej kategorii po 5 nominowanych. Pośród dotychczasowych laureatów są tak znaczące postacie rodzimej gastronomii jak Wojciech Modest Amaro, Agata Wojda, Paweł Oszczyk, Michał Bryś czy Witek Iwański. Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna  Żółtego  Przewodnika obiecuje, że stawka laureatów tego roku jest równie mocna!

150908_justynaadamczyk__0812hires

Uwieńczeniem tego wieczoru będzie wystawna, 6-cio daniowa kolacja przygotowywana przez szefów wybranych spośród wszystkich 25 nominowanych do tegorocznych nagród. Każdemu daniu towarzyszyć będzie starannie dobrany pairing alkoholi. Podczas tegorocznej Gali partnerami produktowymi są Marko, Antonius Caviar, Callebaut, Marine Harvest. Za alkohole odpowiadają Makro, Moët Hennessy i Grimbergen. Do dań będą również serwowane jedne z najlepszych wód na świecie – Acqua Panna i San Pellegrino.
To będzie największa, najbardziej elegancka i najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce!

Organizatorzy zapowiadają też niespodziankę dla szefów kuchni. Nie chcą jednak na razie zdradzić żadnych szczegółów, poza tym że będzie to prezent skrojony na miarę wybitnych szefów.

27 listopada jest jednak przede wszystkim datą oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017! Przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Gault&Millau jest ogólnoświatowym, naprawdę rzetelnym źródłem informacji o tym, gdzie warto się jeść. Każdego roku zespół kilkunastu doskonale wyszkolonych, całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc.
Do przewodnika trafia mniej niż połowa – to absolutne perły gastronomiczne. W tym roku w gronie szczęśliwców znalazło się aż 460 restauracji – to aż o 220 więcej niż w pierwszej edycji!

W tegorocznym przewodniku znalazło się także ponad 120 produktów regionalnych, za którymi stoją ich twórcy – pasjonaci którzy całe serce wkładają w swoje produkty. Żeby ułatwić ich znalezienie wyróżniono ponad 40 miejsc w całym kraju, gdzie można je kupić. 

Twórcy przewodnika rekomendują też 120 najciekawszych miejsc noclegowych – od maleńkich, butikowych pensjonatów po luksusowe hotele i przepiękne zamki. Wspólnym mianownikiem wszystkich lokalizacji jest niezwykła dbałość o gościa i pieczołowity dobór nawet najmniejszych detali.

Tegoroczna edycja jest także dwujęzyczna. Angielska wersja ułatwia korzystanie z niego wszystkim obcokrajowcom i zapewnia, że podczas podróży po Polsce trafią do miejsc, które zostawią same wyśmienite wspomnienia. 

Gault&Millau, poza ocenianiem restauracji i podpowiadaniem na jakie lokalne produkty warto zwrócić uwagę, tworzy platformę kontaktu najlepszych szefów kuchni z biznesem. Przewodnik również w tym roku zaprosił do współpracy kilkunastu partnerów.

W tym doborowym gronie znalazły się takie marki, jak:

  • Nespresso – swoimi znakomitymi kawami budzące wszystkie zmysły, a w połączeniu z oferowanymi rozwiązaniami technologicznymi sprawiają, że są bezkonkurencyjni na rynku.
  • Gaggenau i Siemens – marki olśniewające nawet najbardziej wymagających użytkowników. Doskonała funkcjonalność, sprawność i piękne wzornictwo są ich znakami firmowymi. 
  • Jaguar – ekskluzywne samochody, które spełniają najwyższe oczekiwania wszystkich miłośników motoryzacji. Piękny design, luksusowe wykonanie oraz niezawodność – to powody naszej sympatii do Nich. 
  • Barry Callebaut – oczarowujący paletą najlepszych czekolad na świecie. Na co dzień oferują kilkadziesiąt rodzajów świetnych produktów. 
  • Makro – marka, która zaspokaja potrzeby wszystkich prawdziwych smakoszy. Niezwykle profesjonalnie wspierają szefów podążających za najświeższymi trendami. 
  • Grimbergen – swoim belgijskim, klasztornym piwem podbijają serca i podniebienia prawdziwych smakoszy. Receptury oferowanych piw mają kilkusetletnią tradycję i niemalże niezmienną
    od wieków recepturę. 
  • Marine Harvest – producent łososia doskonałego! Swoim produktem odczarowują złą reputację tej ryby. Jako jedyni na rynku kontrolują cały proces produkcji – od przygotowania karmy, przez hodowlę, na finalnym produkcie kończąc. 
  • Antonius Caviar – najlepszy polski kawior o światowej renomie. Czarne złoto, które zachwyca wszystkich, którzy poszukują wyjątkowych doznań kulinarnych.  
  • Nestle Waters – i ich dwie najlepsze marki – Acqua Panna oraz San Pellegrino są synonimem smaku idealnego. Doceniają je szefowie kuchni i sommelierzy na całym świecie. 
  • Hendi – producent świetnej klasy sprzętu gastronomicznego dla profesjonalistów. Jego jakość, wykonanie i wzornictwo oczarowało już niejednego szefa kuchni. 
  • Cheman – elegancja szyta na miarę! Najwyższej klasy tkaniny, świetne wykonanie, wygoda
    i funkcjonalność są ich wyróżnikami.
  • Gastro Magic – największa w Polsce i absolutnie niezawodna wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego – odpowiedzą na wszystkie potrzeby wielkich gal jak i domowych przyjęć.

Ogromna energia i zapał, z jakim działa polski zespół, doskonali partnerzy i najlepsi gotujący szefowie kuchni – to zestawienie gwarantuje niezapomniany wieczór.

U nas możecie się spodziewać wybornych relacji z tego wydarzenia i recenzji Żółtego Przewodnika Gault&Millau – funkcjonalnego, eleganckiego, niezawodnego – prawdziwego kulinarnego must have tego sezonu.

Partnerami medialnymi wydarzenia są:

zrzut-ekranu-2016-11-23-o-17-30-48