„Gotuj po hiszpańsku II”

Opublikowano: 26-01-2018

Rozpoczęła się rekrutacja do I edycji międzynarodowego projektu rozwoju kompetencji w zawodzie Kucharz – „Gotuj po hiszpańsku II”

Fundacja PROAKTYWNI rozpoczęła rekrutację do I edycji projektu kształcenia umiejętności kulinarnych w zakresie kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej w Hiszpanii. Zgłoszenia przyjmowane będą do dnia 29 stycznia 2018. W projekcie mogą wziąć udział osoby młode w wieku od 18 do 35 roku życia, pozostające bez pracy, zamieszkałe na terenie Małopolski. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków EFS na zlecenie Ministerstwa Rozwoju. Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny.

Celem głównym projektu jest aktywizacja zawodowa osób pozostających bez pracy, poprzez nabycie lub podniesienie kompetencji w zawodzie Kucharz. Przed wyjazdem do Hiszpanii uczestnicy projektu odbywają intensywny kurs języka hiszpańskiego oraz biorą udział w warsztatach związanych z przygotowaniem kulturowym. Podczas sześćdziesięciodniowego pobytu w Walencji, uczestniczą w kursie kulinarnym,  kontynuują naukę języka hiszpańskiego oraz odbywają praktyki w uznanych restauracjach. Dzięki udziałowi w projekcie, uczestnicy mają okazję do poznania bogatej tradycji kulinarnej regionu morza śródziemnego i Walencji oraz nabycia umiejętności przygotowania dań kuchni hiszpańskiej z „pierwszej ręki” i na podstawie oryginalnych receptur. Po powrocie z Hiszpanii, uczestnicy znajdą pracę w dobrych restauracjach i hotelach z sieci współpracy Fundacji PROAKTYWNI.