I Festiwal Kuchni Zbójnickiej

Opublikowano: 02-07-2009

kuchnia_zbujnicka.jpgSzanowni Państwo,

Szykuje się absolutnie niesamowite wydarzenie kulinarne, a zarazem jedna z największych imprez kulinarnych w Europie! W dniach 25 i 26 lipca 2009 r. odbędzie się w Skoczowie I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Przyjmie on formę dwudniowego, otwartego dla wszystkich miłośników kuchni festynu regionalnego.
 

Będzie to również okazja do spotkania dla przedstawicieli branży gastronomicznej nie tylko ze Śląska Cieszyńskiego, Podbeskidzia, ale i pozostałych regionów Polski oraz gości z zagranicy. Uczestnictwo w imprezie potwierdzili m.in.: prezydent Euro – Toques  P. Daniel Romeau wraz z czteroma prezydentami – Francji, Belgii, Irlandii i Niemiec. Silnie reprezentowane będzie również rodzime środowisko gastronomiczne, w festiwalu udział wezmą m.in.: Jean Bos, Michel Labarre, Wiesław Ambros, Waldemar Hołówka, Paweł Malewski. Zaproszone zostały ekipy z: Czarnogóry, Czech, Francji, Ukrainy, Słowacji, górale z Zakopanego i Beskidów, ponadto reprezentanci Zamku w Krasiczynie i Baranowie, którzy z pewnością wniosą w festiwal nutę kuchni dworskiej. Swą ofertę handlową skierowaną do gastronomii zaprezentują na festiwalu czołowi polscy producenci przypraw, warzyw, wędlin oraz sprzętu gastronomicznego. Podczas festiwalu odbędą się konkursy kulinarne, w których wystartują zespoły nie tylko z Polski, ale również z zagranicy oraz szereg interesujących pokazów mistrzów kuchni

I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej będzie mieć również wymiar charytatywny. Fundacja Braci Golec podczas trwania festiwalu rozprowadzać będzie cegiełki, z których dochód przeznaczony zostanie na cel charytatywny. Każdy, kto odwiedzi Skoczowski Rynek w trakcie trwania festiwalu i zakupi cegiełkę otrzyma porcję dania przygotowywanego na ogromnej patelni.

 

image1004.jpg image3204.jpg

image4138.jpg  image4188.jpg



Organizatorzy.

Kontakt:



Miejski Dom Kultury w Skoczowie


ul. Targowa 26

tel/fax: (033) 479 10 40

mail: mdkskocz@poczta.onet.pl

 

Beskidzki Klub Kulinarny

tel.: 0 607 791 520

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

tel.: 0 607 706 187

Rzecznik Prasowy Festiwalu

Marzenna Kąkolewska – Bos


tel.: 501 354 515