Kolejne wydarzenia Gault&Millau Tour 2017

Opublikowano: 01-08-2017

logo-gault-millau-kukbuk

Ponad 150 szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska spotka się 4 września 2017 r. w Krakowie. A w Sopocie, 18 września br., Gault&Millau będzie gościć najlepszych kucharzy z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Podczas tych dwóch spotkań regionalnych zostaną także wręczone nagrody dla najlepszych szefów kuchni w pięciu kategoriach. 

Na spotkania zapraszani są szefowie kuchni, reprezentujący restauracje, które znalazły się w ostatniej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Wśród zaproszonych są też restauracje, które inspektorzy Gault&Millau wizytowali w tym roku i które mają szansę znaleźć się w przewodniku na rok 2018. Samo zaproszenie na Tour jest już dla szefów kuchni wyróżnieniem i dowodem uznania.

Podczas dwóch ostatnich w tym roku regionalnych wydarzeń będą przyznane nagrody dla najlepszych szefów w pięciu kategoriach:

  • Szef Roku 
  • Szef Jutra 
  • Młody Talent 
  • Kobieta Szef 
  • Szef Kuchni Tradycyjnej

Każdy z nagrodzonych szefów zaprezentuje swoje popisowe danie, inspirowane produktami tegorocznych partnerów Gault&Millau. 

Misją marki Gault&Millau i jednocześnie ideą Gault&Millau Tour jest stałe i kompleksowe podnoszenie poziomu kulinarnego w naszym kraju. Zależy nam, by w ten sposób integrować środowisko gastronomiczne w Polsce oraz tworzyć płaszczyznę do wymiany wiedzy i doświadczeń dających nowe perspektywy.  Bardzo ważne jest dla nas również zwrócenie uwagi na unikalny charakter kultury i tradycji danego regionu, poprzez jego kuchnię i regionalne produkty, które wykorzystują zaproszeni szefowie. 

Więcej informacji o nadchodzących spotkaniach regionalnych na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ 

***

Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami Q. Ich liczba wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.

Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku – przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół kilkunastu całkowicie anonimowych inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa i są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów. Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/