Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej

Opublikowano: 01-06-2018

zagości po raz drugi w pięknym  i gościnnym Szczawnie Zdroju 

Organizatorzy

Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz – Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz 

Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko – Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju

zapraszają 21.07.2018 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju gdzie odbędzie się IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej  i IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. 

Zarys Programowy Festiwalu

  • Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 „Kuchnia dworska myśliwska”
  • Konkurs cukierniczy- deser  z użyciem owoców leśnych i twarożku 
  • Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
  • „Festiwal produktów  regionalnych -lokalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , lokalnych .
  • degustacje wyrobów z dziczyzny – przygotowanych prze amatorów, myśliwych
  • Konkurs nalewek pn. „  Najlepsza Nalewka”
  • Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego”– Oceniany przez Jury Profesjonalistów /- degustacja płatna /cegiełki / – akcja charytatywna na rzecz Fundacji miej serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów  – Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy
  • Stoiska Gastronomiczne „Zasmakuj Światowej Kuchni” /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,
  • Kulinarne warsztaty dla dzieci -poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 

Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność. 

UROCZYSTA GALA

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.

GALA odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój – Jedlina

Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych  przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka 

Do pobrania

Regulamin  i Formularz zgłoszeniowy