Kucharze wspierają artystów – kolacja charytatywna

Opublikowano: 01-02-2016

„Od kilku miesięcy urządzane były kolacje charytatywne „Sztuka dla Sztuki” w formie degustacyjnej na rzecz Stowarzyszenia „Teatr Grocki”, które zbiera fundusze na budowę Teatru Integracyjnego dla osób z niepełnosprawnością. Cały dochód z kolacji których inicjatorem jest szef kuchni restauraci Beksien Bartosz Gadzina przekazywany był na ten cel. Osoby z tej grupy są zwykle pomijane przy różnych akcjach i zbiórkach, a jest to duża grupa ludzi o których trzeba pamiętać. Pragniemy pomóc w stworzeniu dla nich miejsca gdzie będą się spełniać jako artyści małej sceny, a przede wszystkim dojdą do „głosu”.

4 lutego w tłusty czwartek podsumowane zostaną ubiegłoroczne kolacje. Kolacja dla 200 osób odbędzie się w jednej z najpiękniejszych sal bankietowych w Polsce w Kamienicy pod Orłem. Sala Redutowa to część historii miasta Bielsko-Biała, która w swoich progach gościła nie jednego arystokratę.Organizowano w niej wystawy malarskie, przedstawienia teatralne i kabaretowe oraz bale, w których biorącą udział śmietanka towarzyska kwestowała na cele dobroczynne i narodowe.

Wszyscy kucharze, którzy brali udział w kolacjach odbywających się w Beksien zadeklarowali obecność 4 lutego. Gotować będą między innymi kucharze znani z programu TOP Chef. Adrian Feliks właściciel studia kulinarnego, Marcin Czubak, który gotował dla wielu sław w tym dla rodziny prezydenta Gabonu, obecnie właściciel restauracji Staromiejska 13 oraz Przemek Błaszczyk, wielokrotnie nagradzany szef kuchni między innymi przez Żółty Przewodnik Gault&Millau, właściciel Manana Bistro & Wine Bar w Chorzowie. Będzie również dwójka kucharzy kulinarnej narodowej kadry Polski Maciej Walnik i Krystian Skwierz.

Dwunastu wspaniałych szefów kuchni, przygotowuje 7-daniową kolację, połączoną z licytacją na ten szczytny cel oraz występami artystycznymi podopiecznych Stowarzyszenia.

Kolacja charytatywna „Sztuka dla Sztuki” odbędzie się 4 lutego 2016 o godzinie 18:00, zaangażowanych w przygotowanie tego pięknego wydarzenia jest ponad 50 osób, które odpowiedziały na apel szefa kuchni Beksien.

Gotują z nami znani i lubiani:
Przemek Błaszczyk , Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów – laureat programu Top Chef
Marcin Czubak, Staromiejska 13, Katowice – laureat programu Top Chef
Adrian Feliks, studio kulinarne Spoon, Sosnowiec – laureat programu Top Chef
Krystian Skwierz, Restauracja Pappatore, Wrocław – były kulinarny reprezentant Polski
Maciek Walnik, Burganic, Poznań – były kulinarny reprezentant Polski
Kamil Skalczyński, Sakana Sushi, Katowice
Wojciech Krzak, Hotel Styl 70, Piasek
Marek Furczyk, Punkt G-astronomiczny, Pszczyna
Rafał Orłowski, Piwnica Rycerska, Kęty
Mariusz Malinowski, Rezydencja Luxury Hotel, Piekary Śląskie
Tomasz Czypionka, Umami Sushi
Bartosz Gadzina, Beksien.

Całość poprowadzi Michał Bałazy, który od wielu lat dzieli się swoją pasją zarówno z dziećmi – prowadząc Małą Akademię Zdrowego Smaku, jak i dorosłymi podczas licznych warsztatów i pokazów kulinarnych. Gotował między innymi dla gości Diamentowego Jubileuszu Jej wysokości Elżbiety II, Szejków ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Prezydentów, Premierów. Jako jedyny kucharz Polski reprezentował kraj podczas Wigilii Narodów zorganizowanej w Brukseli.

Cały dochód z kolacji zostanie przekazany na budowę Teatru Integracyjnego dla osób z niepełnosprawnością, który powstaje przy udziale BSA „Teatr Grodzki” „

Zostały ostatnie wolne miejsca