Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2015 – lista uczestników

Opublikowano: 01-02-2015

Zapraszamy do udziału w VII Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” który odbędzie się w dniach 12-14 czerwca 2015 roku

KPWiD2015

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU

Spośród nadesłanych zgłoszeń

Kapituła VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie:

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

– Patryk Willich i  Małgorzata Skierka –  P.Z.S nr 1 – KOŚCIERZYNA

– Wojciech Truk Ilona Kruczek –  Technikum „Lider” –  LUBLIN

– Bartosz WiśniewskiKlaudia Trudnowska –  Z.S.G. im. Jarosława Iwaszkiewicza – BYDGOSZCZ

– Przemysław KopaniaKamil Przewdziecki         – Z.S.G.H. im. Stanisława Bergera – WARSZAWA ul. Majdańska

– Wojciech KomsaSebastian Błażejowski              – Z.S.G. im. Mikołaja Spytka Ligęzy – RZESZÓW

– Emil KobiereckiPatryk Witczak –  N.T.G.Z.D.Z. – WARSZAWA

– Patryk NowakMarta Gąsiorowska                       – Z.S.C.K.R. im. Jadwigi Dziubińskiej – GOLĄDKOWO

Milena MarcinowskaKonrad Stypułkowski       – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska

Przemysław GorczyńskiSebastian Melnicki      – Z.S. im. Bolesława Prusa – PUŁTUSK

Michał MikołąjczykIgor Simora                          – Z.S.S.G. – WARSZAWA ul. Komorska

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE

Antoni SłonawskiWiktor Sochacki                       – Z.S.G. im. prof. E. Pijanowskiego – WARSZAWA ul. Poznańska

Łukasz DzikowskiMaciej Nieć                               – Z.S. nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej – WAŁBRZYCH

Natalia LipnickaAgnieszka Leśniewska             – Z.S.G. – WROCŁAW

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI

Mariusz ŚliwińskiMarcin Piotrowski –  Hotel Windsor – JACHRANKA

Michał ZiajaKarol Płoch –  Hilton Garden Inn – RZESZÓW

Patryk StępińskiPrzemek  Bednarz –  Hotel BoniFaCio – SOCHOCIN

Adam FrelakAdrian Głowala –  Restauracja 99 – WARSZAWA

Marcin GerasikDawid Bielecki –  Różany Dwór – SKRZESZEW

Rafał GrzegorzekMarcin Prybacki –  Restauracja Art Deco – POLANICA ZDRÓJ

Tomasz NasiłowskiWkitor Gnich –  Restauracja L’Arc – WARSZAWA

Cezary PowałaSebastian Stellwag –  Nestle Polska – WARSZAWA

Dorota PajęckaGrzegorz Bąk –  Hotel Ambasadorski – RZESZÓW

Kamil TłuczekSzymon Tomaka –  Restauracja Bawialnia – RZESZÓW

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

– Piotr Krawczyk Krzysztof Sikora –  Hotel Grand Sal – WIELICZKA

 

Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do

VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych,

jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej

VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”

 

 ramka

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2015.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 13 czerwca 2015 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywana będzie w dwóch  kategoriach:

–  KUCHARZE PROFESJONALNI

UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH 

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:

Przekąska zimna lub gorąca (6 porcji):

–    Polędwiczka z indyka (element fileta z indyka)

–    Świeże truskawki

Danie główne (6 porcji):

–   Filet z suma ze skórą

–   Wątróbka z suma

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 18 maja 2015 roku na adres:  szczygielski.piotr@interia.pl i/lub  s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 22 maja 2015 roku.

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 31 maja 2015 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

– Polędwiczka z indyka   – ok. 700 g

– Truskawki świeże         – ok. 500 g

– Filet z suma ze skórą    – ok. 900 g

– Wątróbka z suma         – ok. 500 g

Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 12 czerwca 2015 r. – celem przygotowania do Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator zapewnia:

– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie

– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko

– grill gazowy – 1 szt./na stanowisko

– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko

– pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska

– cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko

– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko

– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

Szczegółowy harmonogram Konkursu podany zostanie do publicznej wiadomości w późniejszym terminie.

W VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” udział zapowiedziało wiele znanych osób ze środowiska dziennikarskiego i artystycznego.

Wszystkich chętnych do udziału i współpracy serdecznie zapraszamy 

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów

 

Kapituła

Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego 

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”