Lubelskie Święto Młodego Cydru

Opublikowano: 10-09-2018

500 osób przy wspólnych stołach, 5 ton jabłek, 500-litrowa beczka Młodziaka, ponad 500 prezentów i szarlotka dla wszystkich – Lubelskie Święto Młodego Cydru zaprasza na swoje 5. urodziny. Wyjątkowa edycja Święta odbędzie się w sobotę 15 września na Placu przed Centrum Kultury.

Motywem tegorocznego Lubelskiego Święta Młodego Cydru są spotkania – bo cydr zbliża i inspiruje. 

– Spotkanie jest jak podróż. Zaczyna się, gdy opuszczamy nasze miejsce i udajemy się w stronę innego człowieka. Gdy chcemy go poznać, żeby dowiedzieć się czegoś nowego. Podróżując nie szukamy tego, co znamy, tak w spotkaniu nie szukamy potwierdzenia, tego co wiemy. Jeśli ciekawość świata jest źródłem spotkania, to powracamy z niego wzbogaceni. A ciekawy świat jest blisko wokół nas. Dlatego podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru zachęcamy: SPOTKAJMY SIĘ, POZNAJMY SIĘ – mówi Robert Ogór, Prezes AMBRA S.A., producenta Cydru Lubelskiego, sponsora i inicjatora Święta.

Organizatorzy Lubelskiego Święta Młodego Cydru postanowili z okazji 5. urodzin zbliżyć do siebie mieszkańców Lublina, zaszczepić w nich ideę spontanicznych spotkań i poznawania się. Okazją do nawiązywania nowych znajomości, celebracji wspólnego czasu oraz odkrywania smaków Lublina będzie „Przyjęcie w sadzie”. Przy wspólnych stołach spotka się 500 mieszkańców Lublina – zwycięzcy konkursów organizowanych w lokalnych mediach. W menu Przyjęcia w sadzie znalazły się potrawy regionalne od najlepszych szefów kuchni lubelskich restauracji. Daniom towarzyszyć będzie Cydr Lubelski.

Żyjemy w czasach, kiedy wiele osób pragnie być anonimowym w tłumie, nie ma potrzeby kontaktu i integracji z innymi. W dobie elektronicznych urządzeń i kontaktów online, zwłaszcza młodzi ludzie nie mają okazji do nabycia umiejętności interpersonalnych. Panuje moda, żeby być singlem, żeby stawiać na własny rozwój. W coraz mniejszym stopniu interesuje nas drugi człowiek, a przecież potrzeba akceptacji, przyjaźni, miłości, przynależności do jakiejś grupy, jest jedną z podstawowych potrzeb każdego człowieka. Myślę, że inicjatywa wspólnego stołu podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru pozwoli poznać się lepiej i zbliży mieszkańców Lublina – mówi dr Jolanta Wolińska z Zakładu Psychologii Społecznej UMCS.

Lublin miastem spotkań

Czy mieszkańcy Lublina się znają? Czy lubią się spotykać? O czym ze sobą rozmawiają? Czy Lublin naprawdę jest miastem dla wszystkich? – zapytaliśmy samych mieszkańców Lublina. 

Zdecydowanie w Lublinie istnieje kultura spotkań, spotykamy się w różnych miejscach, pod gołym niebem. Za każdym razem, gdy tryska fontanna, mnóstwo ludzi po prostu tam się pojawia. Każdy darmowy koncert jest świetną okazją do tego, by wyjść z domu. Raz, że w Lublinie dzieje się bardzo dużo, a dwa, że ludzie przestali być leniwi i chcą się spotykać, wychodzić gdzieś na miasto.”

***

W Lublinie funkcjonuje kultura spotkań, mieszkańcy są do siebie bardzo pozytywnie nastawieni i lubią ze sobą rozmawiać, choćby w takich sytuacjach jak na przystanku czy po prostu przy jakichś wydarzeniach kulturalnych.”

***

Tak, wydaje mi się, że Lublin jest miastem dla wszystkich. Mieszkańcy są oczywiście bardzo zgrani. Organizujemy tutaj przecież mnóstwo imprez, każdy potrafi przyjść na odpowiednią porę i się nie spóźnić. My naprawdę jesteśmy bardzo zgrani.”

– Mieszkańcy Lubelszczyzny potrafią wspólnie cieszyć się z tego co mają, co ich otacza, czyli czystego powietrza, piękna natury, zdrowych, ekologicznych upraw. Nie przez przypadek hasłem promocyjnym naszego województwa jest „Lubelskie Smakuj życie!” Tutaj każdego dnia dosłownie smakuje się życia. Dobrze wiedzą o tym, ci którzy już do nas zawitali. Zauroczeni niepowtarzalną atmosferą i ludźmi chętnie tutaj wracają. Lubelskie Święto Młodego Cydru jest wspaniałą okazją do poznawania Lubelszczyzny, spotkania z nami – podkreśla Krzysztof Grabczuk, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego. 

– Lublin to miasto o ponad 700-letniej historii, otwarte i inspirujące, wyróżniające się niezwykłą atmosferą gościnności, źródło rozmaitych doznań i twórczego działania. W Lublinie budujemy przestrzeń, której przyświeca idea współodpowiedzialnego „tworzenia miasta” przez świadomych i dumnych obywateli. Dziś to my, mieszkańcy, wspólnie kształtujemy Lublin, wzbogacamy jego kulturę – mówi Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin. – Spotykajmy się jak najczęściej, bo to nas inspiruje, pomaga w budowaniu wspólnoty i tożsamości Lublina. 

Młody Cydr z 5 odmian jabłek 

– Nie ma dobrego spotkania bez polskiego cydru. Ta zasada obowiązuje już nie tylko w Lublinie – mówi Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. – Zapraszamy na nasz urodzinowy toast.

Tradycyjna beczka Młodego Cydru „pęknie” 15 września w samo południe – na Placu przed Centrum Kultury. Z okazji 5. urodzin będzie w niej 500-litrów limitowanej edycji Cydru Lubelskiego Młodego Niefiltrowanego 2018 z tegorocznych zbiorów pięciu odmian jabłek, najczęściej spotykanych w polskich sadach: Gala, Jonagold, Lobo, Szampion i Rubin.

– W tym roku dojrzały ponad dwa tygodnie wcześniej niż zwykle i są wyjątkowo słodkie oraz aromatyczne. Wszystko za sprawą ciepłego, słonecznego lata, którego smak zamknęliśmy w butelkach Młodziaka. Będzie świeży, naturalny i orzeźwiający – zdradza Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A., twórca smaku Cydru Lubelskiego. – Spodziewamy się cydru z ciekawą równowagą pomiędzy intensywną kwasowością a delikatną słodyczą. Młodziak to cydr niefiltrowany, więc w pełni zachowa esencję aromatu dojrzałych jabłek. Jego wyjątkowe cechy pokreśli delikatne musowanie naturalnych bąbelków, które, tak samo jak w przypadku win musujących, powstają w procesie fermentacji. 

Gorące lato przyśpieszyło zbiory. Eksperci prognozują jabłkowy urodzaj.

– Przymrozki z kwietnia i maja 2017 spowodowały, że plony były rekordowo niskie. Miało to też swoją dobrą stronę – jabłonie „odpoczęły” i w tym roku, przy tak sprzyjających warunkach klimatycznych, „odwdzięczają” się ilością oraz jakością jabłek, ich aromatycznością i naturalną słodyczą. Pierwsze szacunki mówią o zbiorach na poziomie 4,5 mln ton. To idealne warunki do tworzenia cydru – dodaje Artur Dubaj. 

Dobry sezon na jabłka podnosi poprzeczkę w konkursie na najlepszy cydr domowy „Mistrz Cydru 2018”. Jego tegoroczna edycja rozstrzygnie się podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru. W tym roku współzawodnictwo odbywa się w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne” i „cydrowy freestyle”. Konkursowe cydry jurorzy ocenią podczas degustacji w ciemno, uwzględniając m.in. wygląd, aromat, równowagę, smak. W jury zasiądą: Maciej Świetlik – dziennikarz portalu Winicjatywa.pl, Monika Bierwagen – Prezes spółki JRBB (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Artur Dubaj – główny technolog AMBRA S.A. (Cydr Lubelski), Tomasz Solis – wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, dr Agata Czyżowska z Politechniki Łódzkiej, dr hab. Agnieszka Nowak z Politechniki Łódzkiej.

Dla sadowników, pasjonatów, producentów cydrów rzemieślniczych to znakomita okazja do wymiany doświadczeń i odkrywania nowych możliwości udoskonalenia autorskich receptur. Liczę na to, że nasza inicjatywa pozytywnie wpłynie na rozwój całej kategorii – mówi Tomasz Solis. 

Mistrz Cydru 2018 otrzyma nagrodę finansową, a wszyscy laureaci – zaproszenia na warsztaty we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.

Szarlotka dla wszystkich! 

Mieszkańców Lublina zapytaliśmy też o to, jaką potrawę z jabłek podaliby podczas Przyjęcia w sadzie?

„Zdecydowanie zaserwowałabym szarlotkę. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. I właśnie chętnie bym się nią podzieliła z innymi mieszkańcami Lublina”

***

„Przede wszystkim myślę, że to by była mocno zakrapiana cydrem szarlotka.” 

Podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru szarlotka będzie więc dla wszystkich – zamiast urodzinowego tortu. Organizatorzy zapraszają do zabawy „Przybij piątkę, zjedz szarlotkę” – wystarczy „przybić piątkę” z zaprzyjaźnionym lub właśnie zapoznanym Lubelakiem, by usłyszeć fanfary i zjeść urodzinową szarlotkę. Pięć zmysłów będzie można sprawdzić w Laboratorium 5 zmysłów. Każdy pełnoletni, który pozytywnie przejdzie pięć testów otrzyma cydr. Będzie też ogromna Księga życzeń i wystawa zdjęć z czterech poprzednich edycji imprezy (warto odszukać się na fotografiach).

W strefie chilloutu zagra Bartek Winczewski – DJ, dziennikarz, radiowiec Radia ZET Chilli. 

– Rozbijemy 500-litrową beczkę Młodziaka, zjemy 5 ton jabłek, rozdamy ponad 500 prezentów w cydrowym sklepie – wymienia Agata Domaradzka, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A. – Pokażemy, jak się tłoczy sok jabłkowy i wspólnie z mieszkańcami Lublina spróbujemy cydrów od małych i dużych producentów. 15 września warto się z nami SPOTKAĆ podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru.

Od godz. 17 na Błoniach pod Zamkiem rozpocznie się pięciogodzinny finałowy koncert trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. W Lublinie usłyszymy wszystkie gwiazdy tegorocznego projektu. Obdarzona zmysłowym głosem Kasia Lins zaprezentuje klimatyczne utwory z płyty „Wiersz ostatni”, Marcelina wystąpi z roztańczonym materiałem zapowiadającym nową płytę (oczywiście zabrzmi „Tańcz”), Bitamina zaprosi do swojego świata, pełnego nieoczywistych dźwięków i tekstów, a Smolik // Kev Fox pokażą nowe, bardziej energetyczne oblicze z repertuarem wręcz stworzonym do plenerowych imprez. Gościem specjalnym wieczoru będzie jeden z najpopularniejszych polskich zespołów rockowych Happysad.

– Wygląda na to, że koncertowe lato zakończymy w Lublinie, więc bądźcie gotowi na coś specjalnego – zapowiada multiinstrumentalista Andrzej Smolik.

Wstęp na koncert trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata i Lubelskie Święto Młodego Cydru jest bezpłatny. 

Historia jabłkiem się toczy

wspominamy cztery edycje Lubelskiego Święta Młodego Cydru

2014 – TO BYŁ NAJBARDZIEJ JABŁKOWY PIKNIK W POLSCE. Zjedliśmy ponad tonę jabłek i wypiliśmy półtora tysiąca litrów cydru. Zagrali Natalia Przybysz i Tymon Tymański. 

2015WSZYSCY ROBILIŚMY POLSKI CYDR. Z okazji finału ogólnopolskiej akcji ZACYDROWANI własnoręcznie wytłoczyliśmy ponad dwie tony jabłek. Zagrali Xxanaxx, Natalia Przybysz, Julia Marcell, Skubas i L.U.C.

2016ODKRYWALIŚMY LUBELSKI SMAK. Razem z lubelskimi szefami kuchni szukaliśmy nowego smaku Lublina, gotując oczywiście na cydrze. Natalia Przybysz, Natalia Grosiak, Monika Brodka, Krzysztof Zalewski i Tymon Tymański zagrali utwory The Beatles.

2017ODKRYWALIŚMY #NIEFILTROWANE DNA LUBLINA. Z okazji 700-lecia Lublina zorganizowaliśmy ogromną plenerową grę miejską „LUBELSKI – odkrywamy DNA miasta” i rozbiliśmy 700-litrową beczkę Młodziaka. Zagrali Bovska, Iza Lach, Dwa Sławy i O.S.T.R.