Mazury HoReCa 2017 – wyzwania kulinarne

Opublikowano: 03-02-2017

Strucinski Okrasa

Podczas targów branżowych Mazury HoReCa 2017 w Expo Mazury w Ostródzie odbędą się konkursy kulinarne dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Właśnie ruszyły zapisy uczestników.

Druga edycja konkursu Zielona Budka Master Challenge zgromadzi uczniów w dniu 25.04, a profesjonalistów w dniu 26.04.2017. Jej tematem będzie kreatywny deser lodowy skomponowany z lodów o smaku mascarpone z sosem z owoców leśnych, jednego dodatkowego smaku lodów Zielona Budka oraz wysokiej jakości produktu mlecznego firmy Debic. Sponsorami konkursu są: Zielona Budka, Debic i Gastro Magic Service, a patronem merytorycznym Fundacja Szefów Kuchni. Konkurs współorganizuje szef kuchni Hotelu Anders**** w Starych Jabłonkach, Ambasador Zielonej Budki, Pan Dariusz Struciński. Organizatorzy zapewniają nocleg wszystkim uczestnikom konkursu.

W rosnące zainteresowanie Polaków mięsem gęsim i kaczym oraz zapomnianymi gatunkami drobiu wpiszą się doskonale dwa konkursy związane z mięsem drobiowym, współorganizowane przez Expo Mazury, Krajowy Związek Grup Producentów Drobiu i Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Tematem konkursu dla profesjonalistów „Gęsina w Restauracji” (25.04.2017) będzie udo gęsie i wątróbka gęsia, a uczniowie w konkursie „Drób na Polskim Stole” (26.04.2017) zmierzą się z filetem z kaczki i dowolnymi podrobami drobiowymi.

Regulaminy konkursów, zasady zgłoszeń i formularze można znaleźć na stronie www.mazuryhoreca.pl.

Prowadzącym targi Mazury HoReCa 2017 oraz odbywające się podczas nich konkursy kulinarne będzie jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce – Karol Okrasa. W strefie live cooking będą odbywać się też pokazy kulinarne znanych kucharzy.

Kontakt w sprawie targów i zgłoszeń do konkursów:

Nela Strucińska

Dyrektor Projektu

nela.strucinska@expomazury.pl

tel. 601 610 377