Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce

Opublikowano: 13-03-2018

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
To wspaniała wiadomość i zarazem wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po wielu latach nasz zawodnik będzie miał możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.
W ciągu dwóch dni konkursowych wystąpi 20 krajów według następującej kolejności:

11 czerwca (1 dzień):                        

  1. Polska 
  2. Belgia 
  3. Islandia 
  4. Węgry 
  5. Niemcy 
  6. Holandia 
  7. Hiszpania
  8. Francja 
  9. Szwajcaria 
  10. Wielka Brytania 

12 czerwca (2 dzień):

  1. Rosja
  2. Szwecja
  3. Chorwacja
  4. Finlandia
  5. Norwegia
  6. Dania
  7. Włochy
  8. Bułgaria
  9. Estonia
  10. Turcja

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się na południu Europy. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji i Węgrzech przyszedł czas na Włochy – i region Piemont, który w czerwcu będzie gościł kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich kandydatów przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie. 

Produkty z Piemontu 

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno z ryby – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu z ryby.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
– Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
– Ryż Baraggia Biellese i Vercellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)
– Grasica cielęca
Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny składnik ze swojego kraju tzw. country heritage. 

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.

Aut. Smarten PR / Bocuse d’Or Poland

http://www.bocusedor.com/selection-europe-2018-1