Premierowy Festiwal sztuki restauracyjnej!

Opublikowano: 03-08-2016

Już od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie trwać będzie premierowy Festiwal Fine Dining Week. Pięciodaniowe, wielozmysłowe doświadczenie restauracyjne i kieliszek aperitifu w specjalnej cenie 119 zł będzie dostępne w 37 cieszących się największym uznaniem fine diningowych Restauracjach, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau. Oficjalne Rezerwacje startują 3 sierpnia na www.restaurantweek.pl

Historia fine diningu sięga początków istnienia Restauracji, jednak jego właściwy rozkwit przypada na koniec XVIII wieku, kiedy to wybitni Szefowie Kuchni wraz z zespołami opuszczali szlacheckie dwory, zakładając najwyższej klasy Restauracje w miastach. Fine dining jako najwyższa sztuka restauracyjna narodził się we Francji i szybko przeniósł się poza jej granice, ciesząc najbardziej wymagających Gości na całym świecie. Samo pojęcie fine diningu budzi wciąż wiele kontrowersji. Czym więc naprawdę jest fine dining?

Restauracje fine diningowe tworzą pełne, wielowymiarowe i wielozmysłowe doświadczenie. Filarami współczesnych Restauracji fine diningowych są m.in. najwyższe standardy obsługi, rozbudowane posiłki, historyczne bądź starannie zaprojektowane i wykonane wnętrza, najwyższa jakość i autentyczność produktów, dedykowane naczynia i sztućce, najwyższa edukacja Szefów Kuchni, kultura wine pairingu, autorski i niesieciowy charakter oraz społeczny i biznesowy status budujące dodatkowy prestiż i reputację. Brak kompromisów na tych wszystkich polach jest źródłem wysokich cen w tych Restauracjach.

Fine diningowa obsługa jest najlepszym doradcą i przyjacielem Gościa. Zarówno obeznani z etykietą stołu kelnerzy, jak i świetnie wykształceni sommelierzy wspólnie dbają o perfekcyjne doświadczenie restauracyjne. Najwyższa jakość obejmuje nie tylko jedzenie i serwis, ale także wina, komponowane z daniami według sztuki wine pairingu. Standardem jest elegancki ubiór Obsługi. Również Goście przychodzący do fine diningowej Restauracji powinni ubrać się bardziej elegancko niż na co dzień, jako że czeka ich coś więcej niż jedzenie – prawdziwy popis sztuki restauracyjnej, pod względem wrażeń estetycznych porównywalny często do wrażeń dostarczanych w teatrze czy filharmonii. Najwyższej klasy Restauracje są także przestrzenią spotkań elit i biznesu; spotkania te wymagają odpowiedniej oprawy, także od strony ich uczestników.

Spicy scallop serve in Thai style (Lab scallop)

Spicy scallop serve in Thai style (Lab scallop)

Jedzenie w fine diningowych Restauracjach musi spełniać najwyższe standardy od samego początku procesu przygotowania. Zaczynając od najlepszej jakości, najświeższych składników pochodzących od zaufanych dostawców, przez ich przechowywanie, aż po prezentację i spektakularne podanie dania, za które odpowiada Szef Kuchni. Szefowie Kuchni fine diningowych Restauracji są najczęściej absolwentami prestiżowych szkół kulinarnych z wieloletnim doświadczeniem w kreowaniu sztuki na talerzu – często egzotycznej i trudno dostępnej. Ich umiejętności, perfekcjonizm, dyscyplina, wyczucie, gust i kreatywność tworzą wyjątkowe smaki i obrazy. Jedzenie w fine diningowych Restauracjach to w efekcie nie tylko przyjemność dla kubków smakowych, ale też cała dopełniająca ją oprawa.

Prawdziwe Restauracje fine diningowe doprowadzają wszystkie opisane powyżej elementy do perfekcji. Tworzą niepowtarzalne wielozmysłowe i wielowymiarowe doświadczenie. Zaczyna się ono przed przekroczeniem progu Restauracji, a kończy na długo po jej opuszczeniu – trwając w rozmowach, recenzjach i rekomendacjach. W imieniu właśnie tych Restauracji zapraszamy Gości na Festiwal najwyższej sztuki restauracyjnej. 

Do zobaczenia przy stole!

Lista Restauracji: KRAKÓW: Albertina, Amarylis, Biała Róża, Copernicus, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Magnifica, Pod Nosem, Qualita, Trzy Rybki, Włoska, Twój Kucharz, Zakładka, Karakter, WARSZAWA: Akademia Smaku, Ale Gloria , Amber Room, Belvedere, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Dyspensa, Focaccia, Fusion Westin, Kieliszki na Próżnej, L’Arc Varsovie, La Brasserie Moderne, Marconi, Merliniego 5, N31, Nowa Próżna, Ole!, Opasły Tom, Osteria, Rozbrat 20/Bakery & Wine Corner, Signature, Tamka 43, Venti Tre Restaurant, Vivandier

Kontakt: weronika@planoia.com

www.restaurantweek.pl / www.facebook.com/RestaurantWeekPolska / Instagram: @restaurant_week_polska