RISTOREXPO i Polska Kuchnia

Opublikowano: 11-02-2017

images

Już w najbliższą niedzielę, 12 lutego, we włoskim Como wystartuje 20. edycja prestiżowego kongresu szefów kuchni RISTOREXPO. Jubileuszowa odsłona wydarzenia będzie naprawdę niezwykła – odbywa się pod patronatem Gault&Millau Polska!

Polska kuchnia będzie tematem przewodnim spotkania, a nasz kraj reprezentować będzie Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk oraz znakomici szefowie kuchni: Michał Bryś, Andrea Camastra, Adrian Klonowski i Łukasz Budzik.

Polska kuchnia mocno zyskuje na świecie – to współczesny smak odzwierciedlający tradycję. Historycznie kuchnia polska koncentruje się na mięsie i zupach. Kwaśne ogórki, buraki lub  zakwas z maki żytniej, to produkty najbardziej znanych polskich zup. Teraz te zupy są powszechnie znane wśród kucharzy na całym świecie. Nowoczesna polska kuchnia prezentując nasze kulinarne korzenie we współczesnych wcieleniach sprawia, że powstaje wiele nowych, pełnych pomysłów osobowości restauracyjnych. Również nasi producenci dostarczają kucharzom  wspaniałych, świeżych i rodzimych  produktów.

 „Kuchnia polska odzyskuje swoją osobowość i dziedzictwa – stwierdza Justyna Adamczyk, redaktor naczelny Gault Millau.  W ostatnich latach obserwujemy duży  wzrost liczby świetnych restauracji w Polsce. Gault Millau czyli Żółty Przewodnik doskonale obrazuje ten stan. Trzy lata temu mieliśmy 250 restauracji, a teraz prawie 400 z nich zasługuje na zalecane w przewodniku „.

W biało-czerwonych barwach wystąpią także wyśmienici barmani: Mateusz Szuchnik, Adam Grądziel i Jakub Kozłowski.

Polskie smaki przybliży również dziesięciu wybitnych producentów: Maciej Jaros z miodami pitnymi, Antonius Caviar, Masarnia Dreszler, Marek Grądzki z serami, Karol Majewski Nalewki Tradycyjne, Olejarnia, Chopin Vodka, Green Farm z kawiorem ze ślimaków, Cydr Chyliczki oraz Bern On Table.