Sezon koktajlowy czas zacząć!

Opublikowano: 16-06-2016

Finał konkursu barmańskiego World Class Poland już 19 czerwca

Najlepszy sposób na powitanie wakacji? Proste: mistrzowski koktajl w wykonaniu wirtuozów sztuki barmańskiej. A okazja jest zacna – finał eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie, World Class Competition. 12 topowych, polskich barmanów skrzyżuje szejkery w rozstrzygającej konkurencji na oczach widzów. Wszystko podczas otwartego Pikniku Koktajlowego World Class Poland: 19 czerwca w Warszawie. To trzeba zobaczyć i… zasmakować! Wstęp wolny.

Dobiegają końca drugie, polskie eliminacje do konkursu World Class Competition 2016. Ostatnie zmagania 12 barmanów, reprezentujących Gdańsk, Kraków, Łódź, Poznań, Warszawę i Wrocław, odbędą się w stolicy. Zwycięzca wyjedzie do Miami, gdzie zmierzy się z 60 najlepszymi barmanami globu. – „Pierwszy Polak w światowym konkursie, Mateusz Szuchnik z El Koktel, uplasował się w pierwszej 20. barmanów. O nową przepustkę do światowej kariery ubiega się creme de la creme polskich finalistów. Liczymy na wielkie finałowe emocje… a także powtórzenie sukcesu Mateusza” – mówi Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.

Kandydaci do tytułu Barmana Roku 2016 przygotują po 3 koktajle w konkurencji Retro, Disco, Future, inspirowanej finałem World Class 2015 w Kapsztadzie. – „Oprócz wiedzy w dziedzinie miksologii, tj. sztuki przygotowywania koktajli, kreatywności i tzw. hospitality, barmani muszą odrobić lekcję historii, by dopasowywać drinki do różnych okazji i epok. Będzie oldschoolowo, kolorowo i futurystycznie. Gorąco zachęcam do udziału w Pikniku Koktajlowym i kibicowania swoim faworytom!” – dodaje Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland. 

Zmagania barmańskich talentów na ostatniej prostej amatorzy sztuki koktajlowej oraz kibice mogą zobaczyć na żywo: w niedzielę, 19 czerwca (godz.: 13-17:00), w Villa Foksal w Warszawie. Poza konkursem przewidziano specjalne strefy koktajlowe i warsztaty Master Class.

WCP_piknik_baner

Otwarty Piknik Koktajlowy World Class Poland

19 czerwca, godz.: 13:00 – 17:00, Villa Foksal, ul. Foksal 3/5, Warszawa

STREFY KOKTAJLOWE:

  • Don Julio – chill out w iście meksykańskim stylu. Czekają na Was leżaki, grill oraz przepyszna Margarita. Będzie także prawdziwa piniata!
  • Blending – zaproszenie do ekskluzywnej destylarni whisky, gdzie stworzycie własny, niepowtarzalny blend! Idealny na prezent lub pamiątkę.
  • Bulleit – plenerowe studio tatuażu! Spróbujecie swoich sił pod okiem profesjonalnych tatuażystów, a wszystko w wyjątkowej atmosferze i przy szklaneczce wyśmienitego burbonu.
  • Ketel One Kitchen –poczujcie się jak barmani zmiksujcie własną Krwawą Mary!

Uczestnictwo w aktywnościach dodatkowych wymaga zakupienia kuponów w dniu wydarzenia.

Facebook event: www.facebook.com/events/1190691070964243/

Więcej informacji: www.facebook.com/worldclasspoland/ 

O tytuł Barmana Roku World Class Poland 2016 i szansę wyjazdu na prestiżowe, międzynarodowe zawody ubiega się już tylko 12 finalistów, reprezentujących 6 miast:

  • WARSZAWA: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński – El Koktel
  • GDAŃSK: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76
  • KRAKÓW: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enoteka Pergamin
  • ŁÓDŹ: Bartłomiej Wójcik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna
  • POZNAŃ: Arkadiusz Prunesti – Hotel Blow Up Hall 5050
  • WROCŁAW: Krzysztof Musielak – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol

Zmagania finalistów World Class Poland 2016 oceniać będzie jury, w którego skład wejdą zwycięzcy globalnego konkursu World Class Competition: David Rios (2013, Hiszpania), Aristotelis Papadopoulos (Grecja, 2009) oraz finalista ubiegłorocznej, światowej edycji, Vitezslav Cirok (Czechy).

Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych.

035

———————————————————–

DIAGEO

Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie.

Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.

Diageo Reserve

Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.

DIAGEO RESERVE WORLD CLASS

Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.

Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 20 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.