W Góry! – kolacja plenerowa rozgrzewająca żywym ogniem

Opublikowano: 02-09-2016

30 sierpnia 2016 r. – 1 października, na polanie u podnóża góry Jaworzyny ponad 50 osób zdegustuje kolację podaną prosto z ognia. To gorące wydarzenie kulinarne jest trzecim z cyklu ,,Dinner with a view“ spotkaniem Maliki z innymi wybitnymi szefami kuchni przy wspólnym gotowaniu w plenerze. Partnerem trzeciego wydarzenia – Góry – jest Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju. 

Trzecia edycja „Diner with a view” odbywa się jesienią, co znajdzie odzwierciedlenie w menu kolacji. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Fia Gulliksson (szefowa kuchni i aktywistka) oraz Janusz Myjak(szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój) przygotują ucztę na bazie produktów pochodzących głównie z Podkarpacia. Główne wątki smakowe to: jagnięcina, sery górskie, ryby potokowe. Szefowie, stosując 7 różnych technik gotowania na ogniu, ugoszczą wielbicieli kulinarnych performance siedzących przy stole zaaranżowanym w zgodzie z otaczającą naturą przez stylistów magazynu KUKBUK. 

Wydarzenie w górach to wyjątkowe zakończenie sezonu założonej przez Malikę, podróżującej po najpiękniejszych miejscach w Polsce, restauracji plenerowej. W rytm hasła „From the fire to the table. Prosto z ognia na stół” Malika wydała już kolację nad Narwią, a 3 września gotuje nad Bałtykiem.

Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda są reżyserami wydarzenia. 

Przy stole zasiadają wyjątkowi goście, partnerzy biznesowi i media, o których obsługę dba manager Paweł Gruba z zespołem (znany m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen). Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt wyjątkowych kobiet – szefowych kuchni. 

Ideę wydarzenia prezentuje Malika w relacji filmowej z 1. edycji, która jest dostępna pod linkiem https: //www.youtube.com/watch?v=lEEsMU8hyMI.

Kolacje „Dinner with a view” mają formułę spotkań otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Zaproszenie na spotkanie GÓRY można kupić na stronie http://www.drirenaerisspa.pl/krynica-zdroj/ceny-i-pakiety/szczegoly-oferty?OfferID=58234.

Więcej informacji na www.dinnerwithaview.com.pl oraz stronach internetowych partnerów wydarzenia  www.zdrojowy.com.pl i www.DrIrenaErisSpa.com

……………………..

Szefowie trzeciej edycji „Dinner with a view” 

Ewa Malika  Szyc-Juchnowicz  – promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska. 

Fia Gulliksson jedna z najbardziej charyzmatycznych kobiet szwedzkiej gastronomii. Kucharz samouk, mówczyni, przedsiębiorca. Jest mózgiem wielu zyskownych przedsiębiorstw i projektów promujących miasta, regiony i Szwecję. Założycielka i współwłaścicielka restauracji Jazzköket – nagrodzonej jako “Sweden’s No1 sustainable restaurant 2015”. Jest CEO organizacji Food in Action założonej w 2000 r, której celem jest tworzenie dobrego jedzenia zgodnego z ekosystemem z realnymi zyskami dla społeczeństwa, kultury, natury i dla gospodarki. Obecnie Fia podróżuje po świecie i inspiruje innych do twórczego działania, rozwoju i transformacji społecznej w lokalnych społecznościach.

Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów, m.in. Zielonej Czapki Bonduelle oraz Tour-Gastro-Hotel, a restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi była wielokrotnie nagradzana w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką. Preferuje kuchnię włoską i francuską, ale przede wszystkim polską, sięgając do regionalnego dziedzictwa kulinarnego. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki. W jego autorskim menu pojawiają się również dania tworzone wg. filozofii slow food. Od paru lat prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. 

…………………………….

Partner organizacyjny III edycji

Partnerem trzeciej kolacji  jest Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój – luksusowy obiekt położony na południu Polski – w kurorcie należącym do jednego z najpiękniejszych destination SPA. Jest synonimem holistycznego podejścia do piękna i wypoczynku w harmonii z otaczającą go naturą. Zachwyca gości panoramą na przeciwległe zbocza Jaworzyny, widoczną z basenu, tarasu restauracyjnego oraz pokoi i apartamentów. 

Hotel posiada nagrodę Travellers’ Choice 2016 od TripAdvisor® oraz wiele innych branżowych nagród, rekomendację Forbes oraz tytuł TopHotel 2014. W 2015 roku otrzymał tytuł Award of Excellence od portalu booking.com za znakomite opinie użytkowników.

FOT.RafałMeszka - KUKBUK_IMG_7714male

……………………………..

Partnerzy biznesowi 

Firma Selgros zapewnia najwyższej jakości produkty na kolację.

Woda ID’eau ugasi pragnienie uczestników spotkania. 

Energii doda nam kawa Nespresso. 
Firma Vinie e Affinie jest odpowiedzialna za dobór win do kolacji (http://www.vinieaffini.pl). 
Marka BMW jest partnerem wydarzenia wspiera transport naszych gości. 

RENTDESIGN zadba o aranżację otoczenia. Styliści magazynu Magazynu KUKBUK zadbają o wystrój stołu, w którego dekoracji będzie również miał swój udział BernOnTable i Wypożyczalnia Gastronomiczna – Gastro Magic Service

Szefów Kuchni ubierze firma Bragard.

………………………………

Partner Design  KUKBUK
……………………………….
Partnerzy medialni 
Gazeta Wyborcza Trójmiasto, Radio Gdańsk, www.Tasteaway.plwww.Papaja.plFood Service
……………………………………..
Partner Premium
Noble Concierge

……………………………….

Koordynatorem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Communications. Kontakt: tel.  695 672 986, kontakt@agnieszkamalkiewicz.pl.

………………………………….