Zachodniopomorskie Targi Gastronomiczne

Opublikowano: 20-05-2017

IMG_4946

Zachodniopomorskie Targi Gastronomiczne – już 26-27 maja w Szczecinie.

Profesjonalne akcesoria dla zawodowych kucharzy i najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne dla kuchni poznają mieszkańcy Szczecina podczas pierwszych Targów Gastronomicznych w tym mieście. Targi rozpoczną się 26 maja w Hali Azoty i potrwają dwa dni.

Odwiedzający będą mogli uczestniczyć w dziesiątkach pokazów profesjonalnych kucharzy i prezenterów promujących swoje marki. Na przestrzeni ponad 800 metrów kwadratowych wystawią się przedstawiciele dwudziestu marek rozpoznawalnych w Polsce i zagranicą. Organizatorzy zadbali o to, by wystawcy przekrojowo reprezentowali poszczególne sektory rynku usług gastronomicznych, oferując najlepszy asortyment w niezwykle przystępnych cenach.

Nie zabraknie atrakcji także dla amatorów gotowania. Także oni znajdą podczas targów wiele atrakcyjnych okazji do poszerzenia swoich domowych warsztatów kulinarnych. Konkurs kulinarny dla profesjonalistów o tytuł Zachodniopomorskiego Kucharza Roku 26 maja w Hali Azoty Arena w Szczecinie rozpocznie się konkursu o tytuł Zachodniopomorskiego Kucharza Roku.

To jedna z niewielu okazji w województwie zachodniopomorskim do obserwowania zmagań profesjonalnych kucharzy w akcji. Wszystko pod okiem bardzo wymagającego jury, którego przewodniczącą została Iwona Niemczewska, jedna z najbardziej utalentowanych szefów kuchni w Polsce. W składzie zasiądą kulinarne sławy ogólnopolskiego formatu, w tym Joanna Ochniak, Jarosław Walczyk (Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni), Mariusz Siwak (szef kuchni i znany uczestnik programu kulinarnego Top Chef) oraz Andrzej Jakomulski. Szef kuchni, który zostanie zwycięzcą konkursu otrzyma tytuł Zachodniopomorskiego Kucharza Roku.

Otrzymany tytuł będzie nosił do następnego roku, ponieważ organizatorzy już zapowiadają, że chcą by wydarzenie miało charakter cykliczny. Konkurs otrzymał Patronat Honorowy Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego Olgierda Geblewicza. Zaufali nam także bardzo solidni sponsorzy jak Iglotex, producent i ogólnopolski dystrybutor żywności dla profesjonalnej gastronomii (sponsor główny wydarzenia, czy firma RM Gastro dostarczająca sprzęt niezbędny do przeprowadzenia konkursu i Gospodarstwo Rybackie Zielenica (dostawca produktów regionalnych na konkurs). W gronie partnerów konkursu nie zabrakło także Kruszwicy – lidera tłuszczów roślinnych oraz restauracji Iwony Niemczewskiej – Z Drugiej Strony Lustra.