Antonius Caviar to polska marka!

Opublikowano: 02-07-2017

o6-1

Antonius Caviar to polska marka kawioru stworzona przez Gospodarstwo Rybackie “GOSŁAWICE” z blisko 50-letnią tradycją hodowli ryb. Gospodarstwo to jest od lat jednym z największych hodowców jesiotra w Europie, a obecnie znajduje się także w ścisłej czołówce producentów kawioru. 

Photo_pazŚü_19_14 21-48-24

Antonius Caviar oferuje kawior najwyższej jakości, o niepowtarzalnych  i wyjątkowych walorach smakowych, które mają swoje źródło w doskonałych warunkach hodowli jesiotra, krystalicznie czystych wodach, wierności tradycji oraz maksymalnej dbałości o jakość ikry. Do produkcji kawioru wykorzystywana jest wyłącznie ikra samic jesiotrów, pochodzących z własnej hodowli. Możliwość kontrolowania każdego aspektu życia ryby ma decydujący wpływ na jakość ikry.

Photo_gru_28_14 20-26-45

Proces produkcji kawioru dopracowany jest w najmniejszych detalach. Czuwają bowiem nad nim ludzie z pasją, absolwenci Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Nowoczesna przetwórnia spełnia wszystkie wymogi technologiczne i najwyższe standardy higieniczne. Kawior Antonius Caviar jest niepasteryzowany, pozyskiwany tradycyjną metodą, stosowaną od wieków. 

Photo_pazŚü_19_14 21-45-56

W ofercie można znaleźć dwie odmiany kawioru (tj. z dwóch gatunków jesiotra): Siberian, pozyskiwany z jesiotra syberyjskiego (Acipenser baerii) i Oscietra, pozyskiwana  z jesiotra rosyjskiego (Acipenser gueldenstaedtii). W zależności od wielkości ziarna, oba rodzaje kawioru występują w trzech wariantach: 4-, 5- lub 6-gwiazdkowym. Im większa średnica koralików ikry, tym większa liczba gwiazdek. Antonius Caviar przygotowywany jest przy użyciu niewielkiej ilości soli, czyli tzw. metodą „Malossol”.

W ofercie Gospodarstwa Rybackiego „GOSŁAWICE” znajdują się także m.in. ryby świeże, mrożone, patroszone i filetowane.

Photo_pazŚü_22_14 19-51-40

Gospodarstwo Rybackie “GOSŁAWICE” z blisko 50-letnią tradycją hodowli ryb zapowiada, że w tym roku dostarczy aż 22 tony kawioru, dzięki czemu Polska stanie się trzecim w Europie dostawcą, wyprzedzając 8 producentów z Niemiec razem wziętych. Ustępujemy tylko Francji, gdzie 10 producentów dostarcza łącznie 30 ton rocznie i Włochom, gdzie 36 ton wytwarza 6 firm.

Do produkcji kawioru z Warmii i Mazur wykorzystywana jest wyłącznie ikra samic jesiotrów, pochodzących z własnej hodowli. Zdaniem przedstawicieli firmy, możliwość kontrolowania każdego aspektu życia ryby ma decydujący wpływ na jakość ikry. Proces produkcji kawioru dopracowany jest w najmniejszych detalach. Czuwają bowiem nad nim ludzie z pasją, absolwenci Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Firma specjalizuje się w produkcji dwóch odmian kawioru (tj. z dwóch gatunków jesiotra): Siberian, pozyskiwany z jesiotra syberyjskiego (Acipenser baerii) i Oscietra, pozyskiwana z jesiotra rosyjskiego (Acipenser gueldenstaedtii). W zależności od wielkości ziarna, oba rodzaje kawioru występują w trzech wariantach: 4-, 5- lub 6-gwiazdkowym. Im większa średnica koralików ikry, tym większa liczba gwiazdek.”
żródło: https://www.facebook.com/Kongresmorski/posts/1392201557523878