Francuskie nowości ze szczyptą historii i innowacji

Opublikowano: 29-09-2015

Sieć sklepów specjalistycznych Centrum Wina poszerza ofertę francuskich win o pięć nowych propozycji z winnicy Gayda. Od października do sprzedaży wejdą dwie podstawowe linie producenta: Flying Solo oraz Cépage.

– Wina Gayda różnią się nieco od klasycznych win francuskich, a zwłaszcza Chardonnay, o którym każdy myśli, że zna je na wylot, a mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło. Jest przyjemne i owocowe, przecz co zdecydowanie odcina się od popularnego, wytrawnego Chablis z dużą kwasowością i mineralnością. W degustacji w ciemno Wina Gayda łatwo byłoby pomylić z ich nowoświatowymi odpowiednikami  – podkreśla Wiesław Wysokiński, sommelier Centrum Wina.

Domaine Gayda to posiadłość znajdująca się u stóp Pirenejów w miejscowości Brugairolles, 25 km od Carcassonne. 10 lat temu założyli ją Tim Ford i Anthony Record, ale równie ważną rolę pełnią tu główny winemaker Vincent Chansault oraz szef kuchni Pascal Ledroit, od samego początku związani z firmą. 

Poza Brugairolles, Gayda to również kilka innych parceli w Lanwgedocji, m.in. La Liviniere w regionie Minervois, a także w Roussillon, np. Opoul-Périllos w Pirenejach Wschodnich. Każda działka to różna wysokość, inny rodzaj gleb, obsadzanych zarówno nowymi winoroślami, jak i bardzo starymi, liczącymi ponad 80 lat. Dzięki temu wina są zróżnicowane, mają swój unikalny styl i podważają stereotypowe myślenie o prostym winiarstwie Langwedocji, przechodzącej obecnie ogromną rewolucję w jakości win. W centrum tych zmian znaleźli się właśnie Tim Ford i Anthony Record, znani z innowacyjności i nowoczesnych rozwiązań. Nie tylko wdrażają oni nowe rozwiązania produkcyjne, ale są też niezwykle otwarci na kontakty z klientami. W ich winnicy można zapisać się na kurs winiarski, wynająć pokój otoczony przez winorośle i góry, a w słynnej restauracji z widokiem na Pireneje cieszyć się doskonałym połączeniem wina i potraw. W planach mają też całkowite przekształcenie winnicy w produkcję organiczną. Ich wina Figure Libre mają już takie certyfikaty.

Domaine Gayda

Zastanawiając się, od której nowości Gayda rozpocząć degustację, koniecznie trzeba spróbować win z linii Flying Solo, które kryją w sobie fantastyczny smak i niezwykłą historię. Ich etykieta stylizowana na znaczek pocztowy z samolotem nawiązuje do pilotów pionierów „Aeropostale”, którzy jako pierwsi na świecie drogą powietrzną dostarczali pocztę z Tuluzy do Barcelony, a potem także do USA, a jako punktu orientacyjnego używali gigantycznej sosny rosnącej tuż za winnicą. Piloci odbywali samotne loty, stąd nazwa Flying Solo.

Od października dwa wina z tej serii dostępne będą w Centrum Wina. Wraz z białym i czerwonym Flying Solo do oferty wchodzą również trzy jedno odmianowe Gayda Chardonnay, Grenache oraz Syrah.

winaWINA:

* Flying Solo Grenache Blanc Viognier

IGP Pays d’Oc  Francja

Szczepy: Grenache Blanc 85%, Viognier 15%

Smak: wytrawny

Radosne, lekkie wino, które świetnie smakuje nie tylko solo. Warto zestawić je na przykład z owocami morza lub po prostu cieszyć się aromatem cytrusów, które budzą wspomnienia słonecznego, wakacyjnego popołudnia.

Wyróżnienia: Top 100 najlepszych win Langwedocji – Roussillon na konkursie w Londynie w 2013 r.

* Flying Solo Grenache Syrah

IGP Pays d’Oc  Francja

Szczepy: Grenache Noir 60%, Syrah 40%

Smak: wytrawny

Czerwone Flying Solo zaprzecza obiegowej opinii, że francuskie wina są trudne w odbiorze. Jest delikatne, przyjemne, o wyraźnie owocowym charakterze, głównie wiśni i śliwki. Choć nie potrzebuje towarzystwa jedzenia, doskonale odnajduje się także z potrawami mięsnymi: gulaszem wieprzowym czy jagnięciną.

* Gayda Chardonnay

IGP Pays d’Oc  Francja

Szczep: Chardonnay

Smak: wytrawny

Z jednej strony świeże, kwaśne cytrusy, z drugiej kremowa konsystencja i słodkie brzoskwinie. Gayda Chardonnay łączy to wszystko w jednej butelce. Najlepsze kulinarne połączenie z winem tworzy kurczak: w sałatce z ananasem, w śmietanowych sosach, na kanapce ze świeżymi warzywami.

Wyróżnienia: rocznik 2015 otrzymał 15/20 punktów w Jancis Robinson, rocznik 2011 – Brązowy Medal w Chardonnay- du-Monde

* Gayda Grenache

IGP Pays d’Oc  Francja

Szczep: Grenache

Smak: wytrawny

Wśród intensywnych owocowych aromatów, szczególnie przebijają się czarna porzeczka, wiśnie, truskawki i jeżyny, ale są też nuty pieprzu. Wszystkie te elementy doskonale współgrają z mniej pikantnymi daniami kuchni hinduskiej a także z wegetariańskimi potrawami z soczewicy.

* Gayda Syrah

IGP Pays d’Oc  Francja

Szczep: Syrah

Smak: wytrawny

Powstałe u stóp Pirenejów Gayda Syrah bardziej przypomina styl północnej części Doliny Rodanu. Wino jest wytrawne i świeże, ale też ze zdecydowanym akcentem czarnego pieprzu, przypraw korzennych i lukrecji, co świetnie pasuje do aromatycznych dań kuchni chińskiej.

Wyróżnienia: 17/20 punktów w Jancis Robinson