Ice cube pod lupą !

Opublikowano: 24-01-2017

Zrzut ekranu 2017-01-24 o 22.53.51

Czym byłby drink bez lodu?

Te małe zamrożone kostki nie tylko schładzają różnego rodzaju napoje, ale również nadają im prawidłową konsystencję oraz dodają wartości estetycznej naszym koktajlom. Często także jakość podanego drinka zależy od tego niepozornego bohatera artykułu. Pierwszym człowiekiem, który został nazwany „królem lodu” był Frederic Tudor (ur.4 września 1783). Wpadł On na pomysł zbicia fortuny z handlu lodem. W tamtych czasach idea była szalona, bo jak przewieść zamarznięte jeziora do miejsc w których panują upały?  Dzisiaj ten problem nas nie dotyczy, bo różnego typu lód mamy na wyciągnięcie ręki…

Przenieśmy się teraz do Japonii, gdzie w 1947 roku powstaje firma, która jest obecnie wiodącym producentem profesjonalnego sprzętu kuchennego i usług gastronomicznych. Grupa składa się z 46 korporacji członkowskich na całym świecie, pracuje dla niej ponad 10. 000 pracowników. O jakiej firmie mowa?

Panie i Panowie mrożąca krew w żyłach i to nie w przenośni lecz dosłownie „Hoshizaki Electric Company”!

Na przestrzeni lat firma ta wprowadziła produkcję i sprzedaż szerokiej gamy produktów takich jak lodówki i zamrażarki, automaty, oczyszczalnie wody, dozowniki i chłodnicze gabloty. Jednak to od momentu zadebiutowania maszyny do lodu w 1965 roku nazwa „Hoshizaki” znacząco wzrosła. W 2008 roku uhonorowaniem ciężkiej pracy  firmy było drugie miejsce w Konkursie Innowacji Kokskwartet w kategorii sprzętu.  Dziś „Hoshizaki Electric Company” to 6 zakładów w Japonii, 2 w USA, 1 w Chinach i 1 w Wielkiej Brytanii. Ta innowacyjna firma proponuje coraz to wygodniejsze rozwiązania, usprawniające wydajniejszą pracę. Oferuje najwyższej jakości produkty i usługi. 

Zadziwiająca szeroka gama kostkarek produkujących najróżniejsze kostki lodu (możemy zobaczyć lodowe serca, księżyce czy też gwiazdki) i profesjonalne podejście przykuło uwagę również polskich firm gastronomicznych. „Gastro Magic Service” w swoją ofertę „Ice Gastro” wprowadziło lód Hoshizaki oraz kule i sześciany lodowe zagranicznego lidera firm gastronomicznych. Dzięki czemu możecie Państwo oglądać i kosztować drinki z tym lodem w wielu restauracjach oraz barach Warszawskich. 

Zrzut ekranu 2017-01-24 o 22.54.13

Widać, że dla niektórych lód i kostki lodu są sposobem na życie, przepisem na sukces! A dla Ciebie? Czy znajdzie zastosowanie tylko i wyłącznie jako dodatek do kolorowych napojów? Okazuje się, że można lód wykorzystać również do celów pielęgnacyjnych. Istnieje masaż kostkami lodu, który: 

– pobudza krążenie krwi i limfy oraz powoduje zwężenie, wzmocnienie naczyń krwionośnych,
– przyspiesza przemianę materii co przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej i redukcję cellulitu,
– zmniejsza obrzęki, działa przeciwbólowo przy kontuzjach i urazach,  
– poprawia koloryt i sprężystość skóry, 
– opóźnia proces starzenia, 
– wzmacnia odporność, 
– poprawia samopoczucie

Dominika