Aromatyzowany w trawie żybrowej comber jagnięcy otoczony chrupką kruszonka z ziół, podany z kremowym rissotto z lesnych grzybów i sosem winno-balsamicznym

Opublikowano: 02-05-2010

comber.jpg

Składniki:

-comber jagnięcy

-trawa żubrowa

-olej

-pietruszka

-tymianek

-czerstwy tost przenny

-oliwa z oliwek

-parmezan

-krem balsamiczny

-czerwone wino

-białe wino

-musztarda Dijon

-jałowiec

-zmrożone masło

-szalotka

-grzyby leśne

-bulion

-ryż carnaroli

-sól

-pieprz

Delikatnie musztardą, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w kruszonce zrobionej ze zmiksowanej pietruszki,tymianku,tostu, oliwy z oliwek, parmezanu. Wstawiamy mięso do pieca i pieczemy w temperaturze 170 na 9 minut. Z czerwonego wina, jałowca, kremu balsamicznego robimy sos. Kiedy odparuje połowa wkrecamy zimne masło by zagęścić i nadać połysk, przecedzamy.

Do rondelka wlewamy niewielką ilośc oliwy z oliwek, wrzucamy szalotke pokrojoną w kostke, szklimy, dorzucamy ryż, po chwili dolewamy białe wino by ryż je wchłonął nastepnie podlewamy cały czas bulionem,grzyby kroimy w cząstki i dodajemy do rissotta, na koniec dorzucamy masło.



Autor: Łukasz Fulara