Baranina z kiszoną kapustą

Opublikowano: 14-07-2009

Przygotował Karol Okrasa

 

Baranina z kiszoną kapustą

Opublikowano: 18-06-2009

Image

Składniki:
? 1 kg udźca baraniego
? 1 łyżka kminku
? 1 łyżka suszonego majeranku
? 1 ostra papryczka
? 1 l rosołu wołowego
? 50 g suszonych grzybów
? 1 kg kiszonej kapusty
? 250 g białej kapusty
? 150 g masła
? 4 ogórki kiszone
? 1 pęczek natki pietruszki
? sól, pieprz, oliwa

? udziec barani kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem
Image

? w moździerzu ucieramy kminek, majeranek, posiekaną ostrą papryczkę i czosnek z odrobiną soli

Image

? taką marynatą starannie nacieramy mięso i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki

Image

? w garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor

Image

? zalewamy wszystko rosołem i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5?2 godziny

Image

? dodajemy namoczone suszone grzyby, na wierzch układamy warstwę z kiszonej kapusty

Image

? na kiszoną kapustę kładziemy warstwę grubo posiekanej słodkiej kapusty białej, posypujemy grubo posiekanymi ogórkami kiszonymi i posiekaną natką pietruszki

Image

? na wierzchu układamy całe liście białej kapusty, kilka kawałków masła i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 45 minut do godziny

Image

? na talerze nakładamy warzywa z dużymi kawałkami mięsa; podajemy z pieczywem

Dobre rady:
? to świetne danie na ognisko, zimowy biwak, można je też zrobić w domu jako wersję bigosu
? baraninę możemy zastąpić wołowiną lub cielęciną