Makaron truflowy

Opublikowano: 18-06-2009

Image …z sosem maślanym
Składniki:
? 200 g mąki pszennej
? 200 g mąki semoliny
? 4 całe jaja
? 6 żółtek
? 2 ząbki czosnku
? 2 łyżki pasty truflowej
? 100 ml białego wytrawnego wina
? 1 pęczek natki pietruszki
? sól, pieprz, oliwa
? opcjonalnie: 3?4 plasterki czarnej trufli
 

Image

Image

? mąkę semolinę i mąkę pszenną dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, żółtka, sól i pieprz

Image

? mieszamy i dodajemy oliwę i pastę truflową; całość dokładnie zarabiamy, czyli mieszamy składniki

Image

? przekładamy na deskę i wyrabiamy rękoma, aż do uzyskania sprężystej, jednolitej konsystencji

Image

? wałkujemy ciasto na płaty grubości 2 mm, zwijamy w rulony i kroimy w paseczki grubości 2 mm ? wstążki ciasta powinny być w przekroju kwadratowe

Image

? wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy 3?4 minuty, makaron powinien być al?dente

Image

? do rozgrzanego garnka wrzucamy masło i blanszujemy rozgnieciony czosnek, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz kilka plasterków świeżej trufli

Image

? zalewamy winem i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż wino się zredukuje

Image

? wrzucamy do sosu ugotowany makaron, dorzucamy posiekaną natkę i starty parmezan

Image

? wykładamy na talerz; jeśli mamy świeżą truflę, możemy udekorować potrawę jej plasterkami

Dobre rady:
? jeśli w trakcie wyrabiania ciasto na makron będzie zbyt luźne, dodajmy mąkę pszenną, jeśli zbyt gęste ? ciepłą wodę
? jeśli nie mamy pasty truflowej, użyjmy do ciasta oliwy truflowej, jest łatwiej dostępna

Przepis autorstwa Karola Okrasy