Międzynarodowy Dzień Sernika

Opublikowano: 25-07-2018

30 lipca obchodzone jest święto znanego na całym świecie ciasta – to Międzynarodowy Dzień Sernika. Każdego! Tradycyjnego, który został przygotowany na bazie wiejskiego twarogu. Ale też tego lekkiego, na spodzie z herbatników, a nawet sernika na zimno. Jak nietrudno zauważyć, sernik dzieli się na taki, który trzeba upiec oraz na wersję niewymagającą obróbki cieplnej. Jest znany i ceniony od lat, a oto kilka ciekawostek na jego temat:

  • Pierwsza potwierdzona wzmianka na temat sernika pochodzi od greckiego lekarza Aegimusa, a dokładnie z jego książki na temat sztuki robienia serników. 
  • Pierwszy drukowany przepis na sernik pochodzi z 1390 roku i znajduje się w angielskiej książce kucharskiej.
  • W 1872 roku William Lawrence próbował stworzyć francuski ser- Neufchatel i przez przypadek stworzył „niedojrzały ser”, który jak się okazało był bardziej kremowy i został nazwany serkiem śmietankowym, co stanowiło przełom w produkcji serników.
  • Niektórzy piekarze twierdzą, że sernik jest tortem, inni, że to tarta z kremem z mleka i jaj. Natomiast Grecy zawsze uważali, że sernik jest po prostu ciastem. Bez wątpienia jest to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe.

Sernik tradycyjny

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis na https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-tradycyjny

Sernik na kruchym cieście

Składniki ciasta:

  • 50 dag mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego)
  • 5-6 jaj
  • 25 dag margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis na: http://beszamel.se.pl/serniki/pyszny-sernik-na-kruchym-ciescie,891/

Sernik na zimno z malinami i galaretką

Składniki na spód:

  • 170 g ciastek kakaowych 
  • 50 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 250 g mascarpone 
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny  + 50 ml wody

Ponadto:

  • 350 – 400 g malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej 

Przepis na: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-z-malinami-i-galaretka