NORWESKIE FILETY ŚLEDZIOWE Z GRUBO MIELONYM CZARNYM PIEPRZEM I SAŁATKĄ WARZYWNĄ

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna003.jpg

Składniki dla 4 osób:
500 g wymoczonych filetów ze śledzia norweskiego
½ obranego, ugotowanego i pokrojonego w kostkę selera
2 obrane, ugotowane i pokrojone w kostkę marchewki
100 g  ugotowanej i pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
1 duże, obrane i pokrojone w kostkę jabłko winne
1 ugotowany i pokrojony w kostkę ziemniak
1 mała puszka zielonego groszku bez zalewy
3 pokrojone w drobną kostkę ogórki  konserwowe
1 obrana, drobno posiekana cebula
2 ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę jajka
4 łodygi posiekanego szczypiorku
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz czarny mielony Prymat, cukier do smaku
3 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki soku z cytryny
200 g majonezu
100 g gęstego jogurtu naturalnego

Dekoracja:

Szczypiorek
Miąższ z ogórka i pomidora
Sałata frisée
8 cząstek limonki

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe obtoczyć w grubo mielonym czarnym pieprzu Prymat i odstawić w chłodne miejsce. Majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny zmiksować i doprawić do smaku. Wszystkie składniki sałatki połączyć i zalać przygotowanym sosem. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Śledzia norweskiego w pieprzu podawać z sałatką warzywną, udekorować sałatą frisée połączoną z pomidorem i ogórkiem, cząstkami limonki i szczypiorkiem.

Przygotował: Robert Sowa