Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem Rafała Targosza

Opublikowano: 02-12-2009

losos_marynowany_w_miodzie_i_musztardzie_jablka_rozmaryn.jpg 

Łosoś norweski marynowany w miodzie i musztardzie z jabłkami i rozmarynem


[proporcje dla 4 osób]

4 filety z łososia norweskiego ze skórą, bez ości (ok. 200 g każdy)

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki miodu

4 łyżki musztardy dijon

2 posiekane ząbki czosnku

sól

6 słodkich jabłek

4 łyżki masła

2 gałązki świeżego rozmarynu

liście świeżej mięty do dekoracji

1 cytryna

4 rajskie jabłka

 

Rybę umyć pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu zmieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W powstałej marynacie obtoczyć rybę, przykryć i odstawić  na 3 godziny do lodówki.

 

Filety z łososia norweskiego przełożyć do naczynia do pieczenia, piec 12 minut  w temperaturze 190°C,  a następnie lekko posolić.

W międzyczasie obrać jabłka  i pokroić na 8 części.

W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać jabłka i rozmaryn, dusić na małym ogniu 5 minut,  a następnie wyjąć gałązki rozmarynu.

Łososia norweskiego podawać z jabłkami, dekorując danie listkami świeżej mięty, ćwiartkami cytryny oraz rajskimi jabłkami.

dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Rafał Targosz