Polędwiczki jagniece z sorbetem melonowym Jerzego Pasikowskiego

Opublikowano: 02-12-2009

poledwiczki_jagniece_z_sorbetem_melonowym_pasikowski.jpg

POLĘDWICZKI JAGNIĘCE Z SORBETEM MELONOWYM

Składniki dla 4 osób:800 g polędwiczek jagnięcych

20 ml oleju sojowego

800 g masła

1 pomarańczowy melon

150 ml jagnięcego demi glace

4 kulki sorbetu melonowego (ok. 200 g)

Sól, świeżo mielony biały pieprz, świeżo mielony czerwony pieprz

Szczypta mielonego imbiru

Czerwony ocet winny

Cynamon w proszku

Listki świeżej mięty koreańskiej i melisy


Sposób przygotowania:Polędwiczki jagnięce posypać solą, pieprzem i odrobiną mielonego imbiru, a następnie usmażyć. Z melona wydrążyć kulki, a pozostałą część zmiksować i przesmażyć z dodatkiem masła.

W rondlu odparować do połowy objętości czerwone wino z paroma kroplami octu winnego, dodać demi glace, szczyptę cynamonu i imbiru oraz purée z melona. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Usmażone polędwiczki pokroić w ukośne plasterki, ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem oraz udekorować listkami koreańskiej mięty i melisy. Tuż przed podaniem dodać sorbet z melona.



dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronujeJerzy Pasikowski