Rolada drobiowa ze szpinakiem na sosie grzybowym

Opublikowano: 22-12-2009

rolada_drobiowa_ze_szpinakiem_na_sosem_grzybowym_resize.jpg

Składniki na 4 porcje:•    4 pojedyncze filety z piersi kurczaka lub indyka

( porcja ok. 150g)

•    przyprawa warzywna

•    200g szpinaku w liściach ( może być mrożony)

•    100 ml śmietanki

•    sól

•    pieprz

Sos:•    100g sera Lazur błękitny

•    50g suszonych grzybów

•    400 ml śmietanki

•    50g masła

•    przyprawa warzywna

•    sól

•    pieprz

Wykonanie:1.    Szpinak po rozmrożeniu podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek i przyprawę warzywną do smaku. Następnie dodajemy 100ml śmietanki i dusimy ok. 30 minut.

2.    Filety rozbijamy na bardzo cienkie plastry, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Na ¾ fileta układamy wcześniej przygotowany szpinak i zwijamy formułując roladę.

3.    Każdą roladę zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy w zależności od grubości rolad 25-30 minut. w temp. 150°C.

4.    Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy starty ser Lazur błękitny oraz 400ml śmietanki. Gotujemy 5min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.

5.    Roladki wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki.

6.    Na płaski talerz wylewamy sos i układamy na nim roladki.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach