ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PIECZONEJ PAPRYKI Z CYPRYJSKIM SEREM HALOUMI, ROZMARYNEM I PIKANTNĄ OLIWĄ

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna030

sowa_danie_wiosna030.jpg

Składniki dla 4 osób:

2 pokrojone wzdłuż w cienkie plastry bakłażany

1 upieczona żółta papryka bez skóry i nasion

1 upieczona czerwona papryka bez skóry i nasion

1 upieczona zielona papryka bez skóry i nasion

400 g pokrojonego w grube paski cypryjskiego sera Haloumi

1 mała łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu

2 łyżki pikantnej oliwy z oliwek

Masło

100 g humusu

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat



Sposób przygotowania:


Plastry bakłażana namoczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć i delikatnie   zgrillować. Grillowane plastry bakłażana ułożyć na posmarowanej masłem folii aluminiowej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Na środku bakłażana ułożyć pasami paprykę, a w poprzek paski sera Haloumi. Ser polać pikantną oliwą i natrzeć rozmarynem. Zawinąć  tworząc roladę i ścisnąć folią, dobrze skręcając boki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 120ºC. Tak przygotowane roladki podawać z humusem i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Przygotował Robert Sowa