SAŁATKA Z NORWESKICH FILETÓW ŚLEDZIOWYCH, FASOLKI SZPARAGOWEJ, ZIEMNIAKÓW I BEKONU

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna001.jpg

Składniki dla 4 osób:

700 g obranych i ugotowanych ziemniaków sałatkowych
300 g oczyszczonej, ugotowanej i pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
½ posiekanego pęczka natki pietruszki
100 g pokrojonego w drobną kostkę chudego wędzonego boczku
8  marynowanych w oleju filetów ze śledzia norweskiego
10 pokrojonych w cząstki pomidorów koktajlowych
100 g pokrojonych w piórka szalotek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sos vinaigrette:
50 ml białego octu winnego
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy Dijon
Do smaku: sól, pieprz czarny mielony Prymat, sos tabasco

Dekoracja:
wiórki z jednej sparzonej cytryny
szczypiorek
8 marynowanych borowików

Spsoób przygotowania:
Boczek usmażyć wraz z szalotką usmażyć na gorącej patelni, aż będzie chrupiący. Filety śledziowe pokroić  na paski o szerokości 3 cm.
Wszystkie składniki sosu vinaigrette połączyć, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku wedle własnego gustu. W dużej misce połączyć ziemniaki, fasolkę szparagową, chrupiący bekon i pomidory koktajlowe, całość polać sosem vinaigrette i odstawić na 10 minut. Na sałatce ułożyć filety śledziowe, danie udekorować marynowanymi borowikami, wiórkami ze skórki cytrynowej i świeżym szczypiorkiem.