Schab z żurawinowo-musztardowym sosem pesto

Opublikowano: 10-05-2011

schab-z-zurawinowo-musztardowym-sosem-pesto

Autor przepisu: Cranberry Marketing Committee

schab-z-zurawinowo-musztardowym-sosem-pesto

Składniki na 4 porcje:

400 g schabu
Sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
Sok z 1 pomarańczy
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
Sól, pieprz
80 g suszonych żurawin
1 pomarańcza
Kilka liści bazylii

1. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.

2. Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny pokroić i dodać do pesto.

3. Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.

Przystawka: bagietka

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 100 g świeżych żurawin podgrzać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i dodać do sosu.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Wartość energetyczna: 235 kcal  / 983 kJ
Białko: 23,1 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 19 g

 


Fot.: Cranberries from USA
www.cranberries-usa.pl