Atelier Amaro i Senses zachowują Gwiazdki Michelin

Opublikowano: 07-03-2017

Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses utrzymały Gwiazdki Michelin. 

W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2017” warszawskie lokale Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej (dołączyły w tym roku do zestawienia), Butchery and Wine oraz krakowski lokal Zazie zdobywają wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.

Inspektorzy Michelin docenili restaurację Kieliszki na Próżnej, która w tym roku dołączyła do rankingu, za lekką kuchnię będącą nowoczesną interpretacją klasycznych polskich dań. Innym lokalem, który po raz pierwszy znalazł się w Czerwonym Przewodniku Michelin, jest warszawskie Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner polecane przez inspektorów m.in. za proste europejskie dania oraz pieczywo.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono 53 restauracje z Polski – 29 z Warszawy oraz 24 z Krakowa (pełna lista w załączniku). O ile w przypadku krakowskich lokali zestawienie pozostało bez zmian w porównaniu z rokiem ubiegłym, to w Warszawie do rankingu dołączyły dwa nowe miejsca, zaś jedno z niego wypadło. Tak więc sumarycznie liczba polskich restauracji obecnych z Przewodniku zwiększyła się nieznacznie. Zmiany na liście wynikają z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny.

Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:

– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jestWschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje w sumie 2,332 restauracji z 44 największych miast w 20 krajach Europy.

Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.

LISTA POLSKICH RESTAURACJI 

Słowniczek czytelnika Czerwonego Przewodnika