BARANINA Ustroń 2009 – relacja OSSKiC

Opublikowano: 20-08-2009

    15 sierpnia 2009 roku w Ustroniu odbyły się

IV  Mistrzostwa  w  Podawaniu  Baraniny

  

    BARANINA  Ustroń 2009   

Relacja Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

W skąpanym w słońcu Ustroniu, przy wtórze góralskich śpiewów, dźwiękach trombit i rogów pasterskich,

przy akompaniamencie armatnich wystrzałów i biciu kościelnych dzwonów,

o godz.11:30 rozpoczęły się IV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny.

Jak co roku podczas Święta Baraniny niemałą atrakcją było przygotowanie Zupy Zbójnickiej ,

przyrządzoną wspólnie przez uczestników Konkursu Kulinarnego i Zbójników z Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim.

Wśród wielu imprez towarzyszących można było zobaczyć występy Zespółu "TORKA",

Kazo Nędza Urbaś i przyjaciele, "WAŁASI", "OLDRZYCHOWICE",  "GRONIE", "HORA", "GORCANIE",

"Tekla Klebetnica", "Bacówka" i inni.

__________________________________________________________________________________

Impreza została zorganizowana przez:

Radę Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele,

przy współpracy i wsparciu merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

ze Zbójnikiem honorowym Zenonem Hołubowskim na czele.

Patronat  obieli:

Burmistrz Miasta Ustronia Ireneusz Szarzec,

Marszałek Sejmiku Śląskiego Bogusław Śmigielski,

Starosta Cieszyński Czesław Gluza.

Konkurs kulinarny wspomogli finansowo i organizacyjnie:

Urząd Miasta Ustroń, Urząd Marszałkowski, Firma Stalgast, Hotel-Diament, Rezydencja Parkowa,

Agata Czudek,

Firma Smakosz, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jan Bielesz, Zakład Kuźniczy Karol Grelowski, Servicebud,

Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o.o., Gomola trans Skoczów, Poran,Provana – Raps,

Nadleśnictwo Ustroń,

Firma Słonecznik, Firma Kosta, Firma Betlehem, Beskid Frut2, Marlan.pl.

Patronat medialny nad całością obieli:


NewsGastro.pl, Gastrona.pl, Papaja.pl, Poradnik Restauratora, Gastronomiapolska.com.pl, Gastromaniak.dbv.pl.

__________________________________________________________________________________

   

 W tegorocznych zmaganiach w przyrządzaniu dań z baraniny, wzięła udział rekordowa ilość ekip kucharskich polskich i zagranicznych.

Wszystkie startujące ekipy kucharskie wykazały się  bardzo wysokim poziomem zawodowym, pomysłowością w sposobach serwowania dań,

 profesjonalizmem pracy,  jak również perfekcyjną dbałością o szczegóły i bardzo dobrym wyważeniem smaku przyrządzanych potraw.

Dużym zaskoczeniem dla organizatorów był fakt, że w tegorocznych Mistrzostwach w Podawaniu Baraniny

uczestniczyli w większości bardzo młodzi kucharze i pomimo młodego wieku ich stopień przygotowania zawodowego

dorównywał umiejętnościom starszych kolegów po fachu.

Uczestnicy konkursu zgodnie przyznali, że w idei takich imprez nie chodzi im tylko o zwycięstwo,

ale przede wszystkim o wspólną zabawę  i wzajemną naukę, o zawieranie nowych  i utrwalanie starych znajomości,

a nader wszystko o sportową rywalizację utrzymaną w stylu fair play. 

__________________________________________________________________________________

Konkursowe prace oceniały trzy składy sędziowskie:

Jury smakoszy:                          Jan Sztefek, Czesław  Gluza, Korneliusz Kapołka, Andrzej  Wojcieszek, Wiesław Wróblewski

Jury techniczne w składzie:    Piotr  Szczygielski, Jan  Wojtanek

Jury degustacyjne:                    Zenon Hołubowski, Sebastian Krauzowicz, Carlos Gonzales Tejera, Piotr Paweł Malewski, Grzegorz Komendarek, Iwona Rudnik

__________________________________________________________________________________ 

I miejsce zajęli Jarislav Cabuk i Jan Králik  z  Hotelu  Marlene – Ošèadnica  na  Słowacji.
Za zajęcie pierwszego miejsca otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy, Puchar od Burmistrza Miasta Ustroń, puchar od OSSKiC-u, nagrodę pieniężną od Burmistrza Ustronia w wysokości 1500 złotych oraz nagrody rzeczowe od sponsorów.

1miejsce.jpgPieczona baranina marynowana w ciemnym piwie podawana na czerwonej cebuli Peèený baraní chrbát na cibuli a èiernom pive.

1miejsce-d.jpg

II miejsce zajęli Józef Skupień i Krzysztof Orawiec  z  Restauracji  Staro Izba  –  Zakopane
Za zajęcie drugiego miejsca otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy, Puchar od Burmistrza Miasta Ustroń, puchar od OSSKiC-u, nagrodę pieniężną od Burmistrza Ustronia w wysokości 1000 złotych oraz nagrody rzeczowe od sponsorów.

   

2miejsce.jpgMarynowany comber jagnięcy w czosnku niedźwiedzim z kruszonką ziołową i oscypkiem podany z kapustą góralską, sezonową fasolką szparagową i chrupiącymi ziemniakami

2miejsce-d.jpg

III miejsce zajęli Stanisław Saferna i Tomasz Donocik  z  Hotelu Relax – Kęty
Za zajęcie trzeciego miejsca otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy, Puchar od Burmistrza Miasta Ustroń, puchar od OSSKiC-u, nagrodę pieniężną od Burmistrza Ustronia w wysokości 500 złotych oraz nagrody rzeczowe od sponsorów.

3miejsce.jpgComber jagnięcy podany na złotym dukacie

otoczony leśnym aromatem

3miejsce-d.jpg

Nagrodę specjalną  Zarządu OSSKiC-u za wybitną znajomość kunsztu kulinarnego w kreowaniu dań oraz nagrody rzeczowe od sponsorów otrzymali Tomasz Cieślar i Władysław Zięcina z  Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

   

nagroda_specjalna_osskic.jpgnagroda_specjalna_osskic_stat.jpgWędzon comber jagnięcy

w towarzystwie owczego sera podawany na płatkach rucoli z sosen z czerwonej cebuli nagroda_specjalna_osskic_danie.jpg

 

Nagrodę specjalną ufundowała Gromada Górali na Śląsku Cieszyńskim za wspaniałe kreacje dań otrzymali Maciej Krawczyki Karol Pietrzak ze Szkoły Policealnej nr 13 w Warszawie, ul. Krasnołęcka

nagroda_specjalna.jpgnagroda_specjalna_stat.jpgKotleciki jagnięce z sosem kurkowym

nagroda_specjalna_danie.jpg

Nagroda specjalna Czasopisma Gastronomia Polska przypadła w udziale ekipie w składzie

Michał Suchanowski i Łukasz Smela z Hotelu Diament Restauracja Słoneczna – Zabrze

nagroda_specjalna_gp.jpgnagroda_specjalna_gp_stat.jpgMarynowany w śliwowicy comber jagnięcy podany na postumencie z kapusty włoskiej, boczku i ziemniaków z puree ze świeżych śliwek

nagroda_specjalna_gp_danie.jpg

____________________________________________ 

W IV Mistrzostwach Polski w Podawaniu Baraniny wzięli także udział :

Marcin Korzun i Robert Miczko – Dennt’s Steakhause ze Szczyrku

Przygotowali :

Comber jagnięcy w ziołach

Damian Kupis i Mateusz Konopka – Restauracja Secesja z Gliwice

Przygotowali :

Pieczony comber jagnięcy podany na sałatce z groszku cukrowego

w asyście trzech sosów i kluseczek z dodatkiem koziego twarożku

Jacek Kuźmicki i Artur Kowal – Restauracja Castello z Warszawy

Przygotowali :

Comber jagnięcy z przegrzebkami podany na musie z bobu i czarnej trufli

Jarosław Knyszyński i Krzysztof Januszewski – Restauracja Vincent ze Szczecina

Przygotowali :

Comber jagnięcy w sosie sosnowym z ziemniakami kasztanowymi i warzywami glazurowanymi

__________________________________________________________________________________

Wszystkim uczestnikom, organizatorom i sponsorom dziękujemy i zapraszamy za rok na jubileuszowe

V Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny – BARANINA  USTROŃ 2010

__________________________________________________________________________________

Relację nadesłał Zarząd OSSKiC